Το 40% των φρούτων και των λαχανικών στη Μεγάλη Βρετανία δεν καταναλώνεται λόγω άσχημης όψης ή σχήματος! Αυτό είναι το πόρισμα του βρετανικού προγράμματος της παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας την ώρα που 43 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη πεινάνε!

Οι Βρετανοί αρέσκονται σε φρούτα και λαχανικά με ωραία όψη, οπότε ό,τι αποκλίνει σε σχήμα ή χρώμα, πολύ απλά καταλήγει στα σκουπίδια!

Ο μέσος Βρετανός πετάει 5 κιλά τροφίμων την εβδομάδα τη στιγμή που πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπων στη Βρετανία ζουν σε συνθήκες ένδειας ενώ ταυτόχρονα η εξωφρενική ποσότητα των15 εκατ. τόνων τροφίμων πετάχτηκε στα σκουπίδια!

Σε αντιδιαστολή με αυτή την παράλογη σπατάλη έρχεται το γεγονός ότι περί τις 400.000 άνθρωποι χρειάστηκαν το 2012 βοήθεια από τα συσσίτια απόρων όταν το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 130.000!

Τα συσσίτια οργανώθηκαν από την Trusell Trust. Η Trussell Trust είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής τραπεζών τροφίμων στη Βρετανία Ωστόσο, επειδή η Trussell Trust είναι η μεγαλύτερη, αλλά όχι η μόνη οργάνωση διανομής τροφίμων, εκτιμάται πως πάνω από 500.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αυτό είναι εξωφρενικό και άκρως απογοητευτικό, αν όπως προαναφέρθηκε, γίνει σύγκριση με τις τεράστιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που βρίσκονται στα σκουπίδια.

Αυτές οι τεράστιες ποσότητες τροφίμων που ελαφρά τη καρδία βρίσκονται στα σκουπίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους προκειμένου να ανακουφιστούν εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και στερούνται καθημερινά τα στοιχειώδη.

Σχεδόν το 70% αυτών των φρούτων και λαχανικών σίγουρα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφίμων στη Βρετανία αχρηστεύεται στο στάδιο της παραγωγής και στο στάδιο της κατανάλωσης. Τα σούπερ μάρκετ σπεύδουν να ανταποκριθούν στην απαίτηση των καταναλωτών για πιο «εμφανίσιμα» τρόφιμα, με αποτέλεσμα φρούτα και λαχανικά με ασυνήθιστο σχήμα ή χρώμα να μην φθάνουν καν στα ράφια των σούπερ μάρκετ!!

news.gr/Χρύσα Τσιώτση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook