Μόνο “πράσινο” δεν θα είναι το χρώμα του γάμου του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Πρίγκηπα Γουίλιαμ με την εκλεκτή της καρδιάς του Κέιτ Μίντλετον.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα παραχθούν 6.765 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, δώδεκα φορές οι ετήσιες εκπομπές του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και 1.230 φορές οι ετήσιες εκπομπές CO2 ενός μέσου βρετανικού νοικοκυριού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών αναλογεί σε διεθνούς φήμης προσκεκλημένους, όπως το ζεύγος Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς από το Λος Άντζελες, αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών ανά τον κόσμο.

Σημαντικές εκπομπές αερίων αναμένεται να προκαλέσει και η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να δουν από κοντά το νέο βασιλικό ζεύγος.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Πρίγκηπα της Ουαλίας να δώσει “πράσινο” χρώμα στο γάμο του, περιορίζοντας το φωτισμό και προσφέροντας τοπικά, εποχιακά εδώδιμα και λουλούδια στους καλεσμένους δεν κατέστη εφικτή η διατήρηση του ενεργειακού αποτυπώματος σε χαμηλά επίπεδα.

Τον υπολογισμό του ενεργειακού αποτυπώματος του γάμου μεταξύ του Πρίγκηπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον διενήργησε η Landcare Research, η οποία έχει αναπτύξει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα μέτρησης ρύπων.

Ποσότητα 2.808 τόνων CO2 θα εκληθεί μόνο την ημέρα του γάμου, οι περισσότεροι από τις μετακινήσεις των 1900 καλεσμένων, το ένα τέταρτο εκ των οποίων θα προσέλθουν από το εξωτερικό.

Κάτι λιγότερο από 13 τόνοι CO2 θα παραχθούν από τη διαμονή, την κατανάλωση ενέργειας, τη διαχείριση  απορριμμάτων, το δείπνο στο Μπάκιγχαμ και το κέτερινγκ, ενώ περίπου 4000 τόνοι αποδίδονται στη μετακίνηση 400.000 ανθρώπων με το μετρό και 200.000 με το σιδηρόδρομο.

Σχολιαστές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βασιλικού γάμου εκτιμούν ότι το ζεύγος δεν έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει το αποτύπωμα χαμηλά.

Θα πάνε γαμήλιο ταξίδι στην Ιορδανία αντί να παραμείνουν στο Παλάτι, το φόρεμα της Κέιτ δεν είναι από ανακυκλωμένα υλικά, ενώ οι προσκλήσεις δεν απεστάλησαν διαδικτυακά.

Ο Γκάρυ Χάρτλεϋ από το Energy Saving Trust δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης του ζεύγους από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι με ιππήλατη άμαξα η οποία θα έχει μηδενικές εκπομπές σε σύγκριση με τη ρυπογόνα Ρολς Ρόις του Πρίγκηπα Γουίλιαμ.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook