Η ανακάλυψη μιας σήραγγας που είχε ανορυχθεί σε ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακο και προοριζόταν, σύμφωνα με το στρατό, για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» έφερε νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης.

«Η ανακάλυψη της σήραγγας επέτρεψε να σταματήσουν οι προσπάθειες να βλαφθούν οι ισραηλινοί πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα και οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μόσε Γιάαλον, ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί υπεύθυνο για την κατασκευή της σήραγγας το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο διέταξα την αναστολή της μεταφοράς οικοδομικών υλικών στη λωρίδα της Γάζας. Για λόγους ασφαλείας, ο στρατός αποφάσισε να σταματήσει για την ώρα τη μεταφορά οικοδομικών υλικών στη λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του COGAT, του τμήματος του υπουργείου Άμυνας που συνδιαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις με τους Παλαιστινίους, Γκέι Ίνμπαρ

Η σήραγγα, που είναι ενισχυμένη με τσιμεντένια καλύμματα, βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από ισραηλινές κοινότητες στα όρια της λωρίδας της Γάζας και έχει αρκετό ύψος για έναν άνδρα μέτριου αναστήματος που στέκεται όρθιος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου επί τόπου.

«Η σήραγγα βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από το έδαφος, έχει μήκος 1,7 χιλιόμετρα (…) και κατασκευάστηκε από περίπου 500 τόνους τσιμέντου και μπετόν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του στρατού, Γιόαβ Μορντεχάι, τον οποίο επικαλείται ο πληροφοριακός ιστότοπος Ynet, πρόκειται «για μία από τις πιο περίπλοκες τρομοκρατικές σήραγγες που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια».

Στις 22 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ είχε επιτρέψει για πρώτη φορά την παράδοση τσιμέντου και σιδήρου με προορισμό τον ιδιωτικό τομέα στα παλαιστινιακά εδάφη. Το εβραϊκό κράτος είχε αναστείλει τις παραδόσεις αυτές όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2007, από φόβο ότι θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή σηράγγων από τις οποίες θα εξαπολύονταν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Τον Ιούνιο του 2006, ένας ισραηλινός στρατιώτης είχε απαχθεί από ένα κομάντο μελών της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων που είχε περάσει μέσω σηράγγων στο Ισραήλ. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από κράτηση πέντε χρόνων με αντάλλαγμα 1.400 παλαιστινίους αιχμαλώτους.

Νετανιάχου: Προοριζόταν για τρομοκρατικές δραστηριότητες

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη το στρατό για την «ανακάλυψη μιας σήραγγας της Γάζας που προορίζεται για τρομοκρατικές δραστηριότητες», κατά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου του σήμερα το πρωί.

Η ισραηλινή ένωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gesha, που προασπίζεται την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων, κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την παράδοση οικοδομικών υλικών.

«Το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τη ζωή των στρατιωτών και των πολιτών του, αλλά δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο το να εμποδιστεί η είσοδος οικοδομικών υλικών, ορισμένα από τα οποία προορίζονται για διεθνή οικιστικά έργα, εκπληρώνει αυτό το σκοπό», διαμαρτύρεται η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook