Με δεδομένο τον κίνδυνο διάδοσης της μάυρης κιλήδας των εσπεριδοειδών (Citrus Black Spot) ο Συνδέσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS ζητά, την έστω και καθυστερημένα, απαγόρευση εισαγωγών στην Ε.Ε. εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής. Επίσης, θεωρεί απαραίτητη την επέκταση της απαγόρευσης και στην επόμενη σεζόν.
Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου κ Γ Πολυχρονάκης, δήλωσε: “Υπήρξαν περαιτέρω εξελίξεις στο θέμα της Citrus Black Spot στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. εσπεριδοειδή της Νότιας Αφρικής. Δέκα επτά περιπτώσεις έχουν πλέον βρεθεί και παρά τις δραστικές αποφάσεις από τις αρχές της Νοτίου Αφρικής να σταματήσει την συσκευασία και εξαγωγή προς την Ε.Ε από ορισμένες περιοχές κατά την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου πορτοκαλιών
Μετά την καθυστερημένη απόφαση απαγόρευσης εισαγωγής στην Ε.Ε. εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής και με δεδομένο τον κίνδυνο διάδοσης της Citrus Black Spot στις περιοχές της Ευρώπης που παράγουν εσπεριδοειδή ,γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθίσταται επείγουσα η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το να θέσει σε εφαρμογή τους μηχανισμούς που έχουν συσταθεί για την πρόληψη της εξάπλωσης της ανθράκωσης σε ευρωπαϊκές παραγωγές.
Επίσης κατά την άποψη μας θα πρέπει να επεκταθεί η απαγόρευση εισαγωγής και στην επόμενη σεζόν μέχρι η Νότια Αφρική να είναι ικανή να εγγυάται την εξαγωγή των εσπεριδοειδών με κατάλληλη φυτοϋγειονομική υγεία\”.
paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook