Σκληρή επιστολή απέστειλε προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, αντιδρώντας έντονα στο ενδεχόμενο υποβάθμισης των υπηρεσιών του ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου.

Ο κ. Καλογεράκης, απευθυνόμενος τόσο στον Υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση όσο και στον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, καθιστά σαφές ότι το ποτήρι ξεχείλισε για τη Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας, που δε θα ανεχτεί καμία ενέργεια υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών της ενδοχώρας.

Τονίζοντας ρητά ότι η πρακτική αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί, ζητά να δοθεί ένα τέλος στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, κάνοντας αναφορά σε στρεβλές αντιλήψεις μείωσης λειτουργικού κόστους, στο όνομα μιας δήθεν εξοικονόμησης πόρων, που απλά μεταθέτουν το βάρος στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της επιστολής του κ. Καλογεράκη, που κοινοποιείται παράλληλα, στο Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Για μια ακόμη φορά με αποφάσεις, που -αν μη τι άλλο- μόνο αυθαίρετες μπορούν να χαρακτηριστούν, αποδεκατίζονται δομές του διοικητικού χάρτη στο υφιστάμενο σύστημα παροχής υπηρεσιών της περιφέρειας και κύρια της ενδοχώρας. Τέτοια είναι και η απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να προχωρήσει στην υποβάθμιση των υποκαταστημάτων και παραρτημάτων του ΙΚΑ στην ενδοχώρα των Νομών, ανάμεσα στα οποία και το ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου του Δήμου μας.

Είναι σαφές ότι πρόκειται ξανά για αποφάσεις που λήφθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συναίσθηση των γεωγραφικών κατανομών, χωρίς καμία γνώση των τοπικών δεδομένων, χωρίς καμία μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε κοινωνίας και περιοχής και χωρίς καμία απολύτως συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για αποφάσεις «του ποδαριού» που προωθούν τον συγκεντρωτισμό, αυξάνουν το πραγματικό λειτουργικό κόστος της εξυπηρέτησης του πολίτη, αυξάνουν το κόστος ζωής των πολιτών, δημιουργούν πολίτες δύο ταχυτήτων, μαραζώνουν περιοχές της ενδοχώρας κι επιτείνουν την ύφεση.

Η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε πιθανή ενέργεια υποβάθμισης του παραρτήματος ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου και μετατροπής του σε Γραφείο, το οποίο κατά συνέπεια δε θα έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών στον ίδιο βαθμό με σήμερα, ούτε και θα έχει την ίδια λειτουργική δύναμη.

Δεν υπάρχει καμία βάσιμη επιχειρηματολογία που να δικαιολογεί την αφάνταστη ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθούν οι ασφαλισμένοι της περιοχής μας, ενώ το ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου καθημερινά διεκπεραιώνει ένα μεγάλο όγκο συναλλαγών των πολιτών, εξυπηρετώντας περισσότερους από 60.000 ασφαλισμένους ετησίως σε ολόκληρο το νοτιοανατολικό Νομό Ηρακλείου, στον οποίο δραστηριοποιείται και ένας υψηλός αριθμός επιχειρήσεων.

Το ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου εξυπηρετεί εκτός από τις δημοτικές ενότητες των τριών πρώην Δήμων Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού του Δήμου μας, επιπλέον και τους δημότες του Δήμου Βιάννου και μέρος του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Με βάση τα παραπάνω το παράρτημα του ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου, όπως έχουμε τονίσει με δεκάδες παρεμβάσεις μας, όχι απλά δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά αντίθετα είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί σε Υποκατάστημα για να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες και διευκολύνσεις προς τους πολίτες.

Μάλιστα, στα πλαίσια της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου μας και ενόψει της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελλίου στην περιοχή μας, οι ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών από το παράρτημα του ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου πρόκειται να σημειώσουν ραγδαία αύξηση.

Κύριε Υπουργέ,

Η πρακτική αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί. Επιτέλους, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις στρεβλές αντιλήψεις μείωσης λειτουργικού κόστους, στο όνομα μιας δήθεν εξοικονόμησης πόρων, που απλά μεταθέτουν το βάρος στους πολίτες.

Το ποτήρι ξεχείλισε. Δε θα ανεχτούμε καμία ενέργεια υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών της ενδοχώρας. Δε θα ανεχτούμε καμία απόφαση υποβάθμισης των υπηρεσιών του ΙΚΑ Αρκαλοχωρίου. Ζητάμε την άμεση αναίρεση της διοικητικής αυθαιρεσίας του ΙΚΑ. Οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη θα βρει μπροστά της τη σύσσωμη και δριμεία αντίδραση Δημοτικής Αρχής, τοπικών φορέων και πολιτών.

Με εκτίμηση,
Ζαχαρίας Καλογεράκης»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook