Αρχίζει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι κατά περίπου 5% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Στην Κρήτη η τιμή θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1,35 - 1,4 ευρώ το λίτρο.

Μέχρι στιγμής δεν εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές στην Κρήτη για προμήθεια πετρελαίου και βοηθά σε αυτό και ο καιρός.

Η πανελλαδική μέση τιμή υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο.

Οι 4 γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες.

ΖΩΝΗ Α Νομός Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας


Για παράδειγμα νοικοκυριό ζει στην Κοζάνη σε μια κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων. Το συγκεκριμένο νοικοκυριό δικαιούται επιδότηση για ποσότητα πετρελαίου 3.000 λίτρων (15 λίτρα Χ 120 τετραγωνικά). Έτσι δικαιούται επίδομα 1050 ευρώ και προκαταβολή 262,5 ευρώ, σε περίπτωση βέβαια που πάρει και τα 3.000 λίτρα.
Αντίστοιχα στη Φλώρινα σε σπίτι 100 τετραγωνικών τα επιδοτούμενα λίτρα είναι 2.500 και το επίδομα 875 ευρώ. Η προκαταβολή φτάνει στα 218,75 ευρώ.

ΖΩΝΗ Β Νομός Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

Νοικοκυριό ζει στα Ιωάννινα σε σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων. Δικαιούται επίδομα για 1.350 λίτρα πετρέλαιο. Δηλαδή 472,5 ευρώ, από τα οποία 118,13 ευρώ προκαταβολή.
Αντίστοιχα σε σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων στη Λάρισα το επίδομα είναι 525 ευρώ και η προκαταβολή 131,25 ευρώ.

ΖΩΝΗ Γ Νομός Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας


Στην Αττική νοικοκυριό που μένει σε μια κατοικία επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων δικαιούται επιδότηση για ποσότητα 800 λίτρων. Το επίδομα που δικαιούται το συγκεκριμένο νοικοκυριό είναι 280 ευρώ. Εφόσον το νοικοκυριό αυτό παραγγείλει τα 800 λίτρα πετρελαίου θα έχει τη δυνατότητα να προεισπράξει το 25% του επιδόματος που δικαιούται, δηλαδή 70 ευρώ.

ΖΩΝΗ Δ Νομός Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.


Στην Αργολίδα ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων δικαιούται επίδομα για 500 λίτρα, δηλαδή 140 ευρώ, εκ των οποίων τα 43 ευρώ προκαταβολή.

Τα κριτήρια για το επίδομα

Στο παρά πέντε της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους, τα οποία είναι φέτος διευρυμένα.

Δείτε εδώ τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης