Την πεποίθηση του ότι ο κρατικός προυπολογισμός 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου του προυπολογισμού του 2014.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας: «Σε επίπεδο οκταμήνου -και εννεαμήνου μετά- δείξαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Αν ανατρέξει κάποιος στις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού που είναι ρεαλιστικές, η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους».

Ο υπουργός εξήγησε ότι από το συνολικό ύψος αφαιρείται το όφελος από την αναδρομική μείωση επιτοκίων δανείων, τα ANFAs, τα SMPs δηλαδή τα ποσά που επιστρέφουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τη διαχείριση ομολόγων κι έτσι το πλεόνασμα έρχεται στα όρια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους δανειστές.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου και του κοινωνικού προυπολογισμού, δηλαδή των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και των επιχορηγήσεων πρός τους ΟΤΑ και πάλι το 2013 θα κλείσει με μικρό έστω πρωτογενές πλεόνασμα (της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο ο κ. Σταικούρας αναγνώρισε ότι «παρά το γεγονός η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί» μεγάλη προσοχή απαιτείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. «Η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το κυνήγι εισφορών» σημείωσε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook