Πιέσεις για νέα μέτρα δέχθηκε η κυβέρνηση στο Eurogroup, καθώς διαπιστώνεται η ύπαρξη δημοσιονομικού κενού. Αν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέφυγαν να το προσδιορίσουν, παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, οι εκτιμήσεις το τοποθετούν στα 2 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τέθηκε και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο αποφασίστηκε να εξεταστεί τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο.

Το δημοσιονομικό κενό και τα νέα μέτρα

Το θέμα έθεσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει «πρώτα και κύρια να αντιμετωπίσει το σημαντικό δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για τον επόμενο χρόνο».

Ο ίδιος δεν προσδιόρισε το μέγεθος του κενού, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα το τοποθετεί γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Άσμουσεν απηύθυνε μάλιστα αυστηρότατη σύσταση στην κυβέρνηση της Αθήνας να «κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία τώρα έχει διακοπεί».

Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρότι είπε ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα πριν ανακοινώσει την έκθεσή της η τρόικα, πρόσθεσε με νόημα ότι «υπάρχουν ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα».

Με άλλα λόγια, η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται θερμή, καθώς είναι σαφές ότι το θέμα «μέτρα» δεν έχει αποκλειστεί από την ατζέντα της. Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, είπε ότι η Ελλάδα αρνείται πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το μόνο «κενό» που φέρεται να αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι αυτό που δημιουργεί η μη επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων και η μη μείωση των συντάξεων των ενστόλων. Το μέγεθος κινείται κάτω από το 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση λέει ότι θα το αντιμετωπίσει με περικοπή «στοχευμένων δαπανών» και διαρθρωτικά μέτρα.

Οι Όλι Ρεν και Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για συγκεκριμένα ποσά και πως θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε την αξιολόγηση της τρόικας.

Το χρηματοδοτικό κενό

Στο τραπέζι του Eurogroup έπεσε και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, με τον Γ.Ασμουσεν να λέει ότι το 2014 θα φτάσει τα 5-6 δισ. ευρώ και τον Γ.Ντάισελμπλουμ να αφήνει να εννοηθεί ότι εξεπλάγη από το νούμερο: «Μήπως ξέρει κάτι περισσότερο ο Ασμουσεν; Ισως».

Ο κ. Στουρνάρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε 10,4 – 10,8 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015 και ότι μπορεί να καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών έθεσε τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, τα οποία περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών που κατέχει το Δημόσιο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, τη χρησιμοποίηση κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη μετακύλιση των ομολόγων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (ANFA\’s). Ωστόσο, την τελευταία λύση απέκλεισε ο Ασμουσεν.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση τον Δεκέμβριο στο Eurogroup, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να αναβληθεί ώς τον Ιανουάριο του 2014. Το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, πάει έναν μήνα πίσω σε σύγκριση με τις προηγούμενες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ που έκαναν λόγο για Νοέμβριο – Δεκέμβριο. «Η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση», σχολίασε ο Ολι Ρεν.

Εξάλλου, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, λέγοντας ότι δεν τυγχάνει καμιάς υποστήριξης στο Eurogroup, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να μειωθεί το χρέος. Το ζήτημα αυτό έχει παραπεμφθεί για μετά τον Απρίλιο του 2014.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook