Σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν αρχίσει να καταρτίζουν οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες, όπως και οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περίπτωση που η Αμερική αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους της!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, παρά το γεγονός πως διαφαίνεται ήδη σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και των Ρεπουμπλικανών για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου και οι χρηματιστηριακές αγορές “ποντάρουν” σε τελική συμφωνία που θα θέσει τέλος στα σενάρια περί αναστολής πληρωμών των ΗΠΑ, οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και έχουν ρίξει στο τραπέζι τους ένα Plan B...

Σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για τις πιθανές αντιδράσεις τους κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και μετά την επιστροφή των τραπεζιτών στις πατρίδες τους.

«Δεν είναι λόγος να μην καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης το γεγονός κατά το παρελθόν το θέμα αυτό είχε πάντα διευθετηθεί», δήλωσε χθες σε Βρετανούς βουλευτές ο κ. Τζον Κάνλιφ, ο οποίος αναλαμβάνει τον επόμενο μήνα καθήκοντα υποδιοικητή στην Τράπεζα της Αγγλίας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτοντας: «Θα περίμενα από την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει σχεδιασμούς συναφώς. Θα περίμενα και από τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο».

«Η τράπεζα έχει στα χέρια της ένα φάσμα μέσων για να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα είναι φυσιολογικές σε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Στέφεν Πόλοζ σε δημοσιογράφους στις 11 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η αρχική αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα αντίστοιχες με τις ενέργειες στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα, χαλάρωσαν τους όρους για αποδοχή ενεχύρων έναντι των δανείων τους στις τράπεζες και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής των νομισμάτων τους με δολάρια.

WSJ: «Ξεφορτώνονται» χρεόγραφα υπό τον φόβο της χρεοκοπίας

Την ίδια ώρα, σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι

επενδυτές και τράπεζες στις ΗΠΑ ξεφορτώνονται ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τον φόβο ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές πούλησαν μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι τράπεζες μείωσαν επίσης τα χαρτοφυλάκιά τους, περιορίζοντας τις θέσεις τους σε τέτοιας μορφής χρέος περισσότερο από 50% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Εν μέσω αγωνίας για τη βραχυπρόθεσμη οικονομική κατάσταση, οι αποδόσεις αμερικανικών χρεογράφων που λήγουν σε ένα μήνα αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις αποδόσεις αντίστοιχων τίτλων που δεν λήγουν τους επόμενους έξι μήνες. Η απόδοση των αμερικανικών εντόκων γραμματίων με διάρκεια ενός μήνα έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα στο επίπεδο του 0,254%, υψηλότερο από το αντίστοιχο για τα τρίμηνα έντοκα (0,06%) και τα εξάμηνα έντοκα (0,076%).

Ορισμένα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν τους πελάτες τους από τη χρήση βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους σε συγκεκριμένες συναλλαγές, ώστε να αποφύγουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτό στο ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Η Citigroup άρχισε να λέει σε κάποιους πελάτες της ότι δεν θα δεχόταν ως ενέχυρο τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν μεταξύ 24 και 31 Οκτωβρίου, βολιδοσκοπώντας τους αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν τίτλους με μακρύτερη διάρκεια λήξης, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.

Μονάδες της τράπεζας State Street συζητούν ποια έντοκα του αμερικανικού κράτους - ή χρεόγραφα που λήγουν σε διάστημα μικρότερο από ένα έτος - μπορούν να περιορίσουν ως ενέχυρο για δάνεια και συναλλαγές, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Εκπρόσωπος της State Street δήλωσε ότι η εταιρεία «παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον και αξιολογεί πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους πελάτες μας», αλλά δεν έχει «υλοποιήσει κάποια αλλαγή όσον αφορά την πολιτική για τα ενέχυρα».

Πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η ένταση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Αμερικής μπορεί να σημάνει τελικά ότι οι ΗΠΑ θα πληρώνουν μεγαλύτερος κόστος για τον δανεισμό τους, το οποίο θα διαχυθεί στο κόστος δανεισμού των αμερικανικών εταιρειών, πόλεων, πολιτειών και άλλων οργανισμών. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην αγορά χρήματος - τα οποία δανείζουν σε καθημερινή βάση μετρητά στις τράπεζες - έχουν αντιστρέψει τις συναλλαγές τους για να μη μείνουν με πολύ λίγο ρευστό στην κατοχή τους στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην αγορά. «Βραχυπρόθεσμα, μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα θεωρηθεί ως θετική. Αλλά, αν το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον είναι μία σειρά βραχυχρόνιων παρατάσεων, θα υπάρξει ένα οικονομικό τίμημα που θα πρέπει να πληρωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για επενδύσεις της εταιρείας BlackRock.

Μία ενδεχόμενη βραχυχρόνια συμφωνία δεν θα εξάλειφε επίσης την προοπτική μίας περαιτέρω μείωσης του αμερικανικού αξιόχρεου, ενδεχόμενο για το οποίοι προειδοποίησαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αν συνεχισθεί η πολιτική αστάθεια και η κομματική αντιπαράθεση. Μία μείωση του αξιόχρεου θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο θα πληρώνει περισσότερο για τον δανεισμό του και ορισμένοι επενδυτές μπορεί να αναγκασθούν να πουλήσουν αμερικανικό χρέος.

Ακόμη, όμως, και με το ενδεχόμενο των υψηλότερων επιτοκίων και το φάσμα επαναλαμβανόμενων πολιτικών μαχών, τα χρεόγραφα του αμερικανικού κράτους παραμένουν πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, όταν τα οικονομικά ή χρηματοπιστωτικά προβλήματα εντείνονται. Πάνω από το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στο αμερικανικό δολάριο και ανέρχονται σε 11,6 τρις. δολάρια. Οι πρόσφατες δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει στερεή.

protothema.gr