Εορταστική και θριαμβευτική η εκκίνηση του CRETAN UNION CUP, αντάξια του επετειακού Ιστιοπλοϊκού Αγώνα, για τα 100 χρόνια απόν την ένωση της Κρήτης, με την επωνυμία "CUCup".

Ο αγώνας ο οποίος εορτάζει μαζί με άλλες εκδηλώσεις την επέτειο της ΕΝΩΣΗΣ, ξεκίνησε όπως ήταν προγραμματισμένος την Δευτέρα 14/10 και ώρα 10:00. 

Ακριβώς την ώρα της εκκίνησης από το φρούριο του Φιρκά ερρίφθησαν κανονιοβολισμοί και ιδιωτικά αεροσκάφη από τις αερολέσχες του Ηρακλείου και Κρήτης υπερίπτοντο πάνω από τον στόλο σε σχηματισμό. 

Την συγκεκριμένη δε στιγμή της εκκίνησης, ένας επιδέξιος πιλότος, καταβύθισε το αεροσκάφος σε ύψος 5 μέτρα από την θάλασσα και έκανε ελιγμούς ανάμεσα στα ιστία των σκαφών. Παράλληλα η κανονιοφόρος «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», έτοιμη να συνοδεύσει τα σκάφη του αγώνα παρέπλεε στον στίβο. 

Δέκα πέντε σκάφη εκκίνησαν από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων με κατεύθυνση για το Μαράθι όπου ήταν οι «πόρτες διέλευσης» του αγώνα. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες καθώς η ένταση του ανέμου ήταν χαμηλή , αλλά η επιδεξιότητα κάποιων πληρωμάτων έκανε κάποια σκάφη να ξεχωρίσουν αμέσως μετά το μπαμ της εκκίνησης. 

Το καβατζάρισμα του Ακρωτηρίου ήταν οδυνηρό για κάποια άλλα σκάφη, καθώς η άπνοια κυριαρχούσε στην περιοχή και αυτό ανάγκασε 4 από τα 15 σκάφη να εγκαταλείψουν μιάς και τα χρονικά περιθώρια σύμφωνα με τις προβλέψεις τους δεν έβγαιναν. 

Όσοι μπόρεσαν και καβάτζαραν το Σταυρό πήραν ένα αεράκι στους 10 περίπου knotsκαι πέρασαν τις «πόρτες» στο Μαράθι. Το πρώτο σκάφος που πέρασε ήταν το EL VIENTO και το δεύτερο το σκάφος ΚΥΜΑΤΟΛΗΓΗ, τα οποία και προπορευόταν αρκετά από τα υπόλοιπασκάφη του στόλου. Μετά την διέλευση όλων των σκαφών η επιτροπή περίμενε, τα σκάφη στην είσοδο του Λιμανιού του Ρεθύμνου για τους τερματισμούς του πρώτου offshore μπράτσου του CUCup. 

Δεν ήταν έκπληξη ο τερματισμός του πρώτου σκάφους ,αφού το ELVIENTO με κυβερνήτη τον Ηλία Κοβατζή τερμάτισε στις 16:25 περίπου, πολύ πριν το χρονικό όριο τερματισμού του. Ακολούθησε σε πολύ λίγο η ΚΥΜΑΤΟΛΗΓΗ με κυβερνήτη τον Γιάννη Παχάκη, και η άπνοια έπεσε ξανά για να ταλαιπωρήσει αρκετά πληρώματα.

Όμως η επιμονή και η επιμονή δικαίωσαν όλους, αφού κατάφεραν με αυτές τις συνθήκες και τερμάτισαν εντός των χρονικών τους ορίων. 

Έτσι τα τελικά αποτελέσματα για τις δύο κατηγορίες διαμορφώθηκαν ως εξής: 

1οςEl Viento – GOODYEAR – Kοβατζής Η.ΝΟΓΚ Κατ.Α 
2ος ΚΥΜΑΤΟΛΗΓΗ Παχάκης Γ. ΝΑΟΒ Κατ.Α 
3ος ΓΛΑΥΚΗ Μάμαλης Κ. ΙΟΧ Κατ. Α 
4ος ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ ΙΙ Μανιουδάκης Κ. ΝΟΧ Κατ. Β 
5ος ΟΙΝΟΗ Βιτσαξάκης Ν. ΙΟΗ Κατ. Α 
6ος ΤΗΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΚΤΕΛ Ηρ. –Λασ.Αγγελάκης Μ. ΝΟΣ Κατ. Β 
7Ος ΑΛΜΥΡΑ Αλτσιάδης Δ. ΙΟΑΝ .Κατ. Α 
8Ος ΑΕΤΗRA Γκότσης Α. ΝΟΧ Κατ.Β 
9ος ΑΛΜΥΡΑ Nαναδάκης Δ. ΝΟΧ Κατ. Β 
10ος ΡANEFIII Μπαρμπόπουλος Μ. ΙΟΧ. Κατ. Α 
11ος SIMERA Σμυρλής Στ. ΙΟΗ Κατ. Β 
12ος Τ.ΟΥΡΑΝΟΣ Ξηραδάκης Α. ΝΟΣ. Κατ. Β 
13ος ΜΥΡΙΑ Μαρίνος Σ. ΙΟΧ Κατ. Β 
14ος ΝΕΑΡΧΟΣ Βασιλάκης Μ. ΙΟΡ Κατ. Β 
15οςWATERGIPSY ΜαραγκουδάκηςΙ. ΠΟΙΑΘ Κατ. Β. 

Σήμερα 15/10 οι Ιστιοπλόοι , ξεκουράζονται στο Ρέθυμνο και αναμένουν αύριο Τετάρτη ούριους ανέμους για την 2η offshore διαδρομή , Ρέθυμνο – Ηράκλειο , όπου και θα καταπλεύσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη το απόγευμα.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Flashnews.gr