Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει για την προβολή και προώθηση των Κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, οργάνωσε την παρουσία 20 και πλέον Κρητικών επιχειρήσεων σε ενιαίο χώρο στη Διεθνή Έκθεση ANUGA 2013, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό και την Περιφέρεια Κρήτης και με την οικονομική υποστήριξη των Επιμελητηρίων του νησιού. 
Η Κρητική συμμετοχή ήταν ενταγμένη στο Εθνικό περίπτερο της Ελληνικής συμμετοχής που διοργάνωσε με επιτυχία ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). 
H Δ.Ε. ANUGA είναι η κορυφαία διοργάνωση του κλάδου Τροφίμων – Ποτών παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Κολωνία. 
Στη φετινή διοργάνωση, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου, και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, συμμετείχαν 6.777 εκθέτες από σχεδόν 100 χώρες. 
Η Έκθεση καταλάμβανε ολόκληρο το Εκθεσιακό Κέντρο, το οποίο είναι το 5ο μεγαλύτερο στον κόσμο και η Ελληνική συμμετοχή ήταν η 7η μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα ελληνικά προϊόντα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και η ελληνική συμμετοχή, με ομοιογενή και ταυτοποιημένη εικόνα και με το κεντρικό logo “Taste Like Greece”, τη σήμανση του ΟΠΕ για τις Εθνικές Συμμετοχές, που έχει λάβει τη διάκριση Red Dot Design, να διατρέχει όλους τους χώρους της, εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους. 
Στο Κρητικό περίπτερο και με έκταση 250 τ.μ., συμμετείχαν 20 και πλέον επιχειρήσεις με προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς, μαρμελάδες, αρτοποιήματα, παξιμάδια, σαλιγκάρια, κρασί, μέλι, παστέλι, κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης, προϊόντα με κύριο συστατικό το χαρούπι, βιολογικά προϊόντα και άλλα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, προβάλλοντας συντεταγμένα την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων της Κρήτης. 
Στα πλαίσια της Έκθεσης η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΠΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση για την αξία και τα οφέλη του Κρητικού Ελαιολάδου με κεντρικό ομιλητή τον κο Dieter Oberg, εκπρόσωπο της Γερμανικής Ένωσης Ενημέρωσης Ελαιολάδου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με ειδικότητα στα θέματα ελαιολάδου. 
Ο κος Dieter Oberg μίλησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία απευθυνόταν σε επιχειρηματίες – αγοραστές και δημοσιογράφους, για τις ευεργετικές ιδιότητες του Κρητικού ελαιολάδου. 
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η οποία απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους, προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και ενημερωτικό υλικό της Περιφέρειας για την Κρητική Διατροφή.
Την ίδια ημέρα, στο degustation lounge του Ελληνικού περιπτέρου, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του ΟΠΕ για την προβολή των ελληνικών προϊόντων και τους τρόπους χρήσης τους, η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Κρητική Κουζίνα. 
Εκεί η ομάδα του Ομίλου Aldemar παρουσίασε αυθεντικές Κρητικές συνταγές, όπως γεμιστούς κολοκυθοανθούς, σκιουφιχτά μακαρόνια με ξιδάτο λουκάνικο, χοχλιούς μπουμπουριστούς, σαλάτα με σταμναγκάθι, νερόπιτες με πετιμέζι κ.α. 
Τα κύρια συστατικά των Κρητικών πιάτων, τα οποία έτυχαν θετικότατων σχολίων από όλους που δοκίμασαν τον πλούτο της Κρητικής κουζίνας, ήταν το ελαιόλαδο, το παξιμάδι, το τυρί, το κρασί και άλλα αγνά προϊόντα του νησιού μας. 
Τις Κρητικές συνταγές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πάνω από 300 επισκέπτες, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις γεύσεις και την ποιότητα των Κρητικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, το ελληνικό περίπτερο επισκέφτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κος Σεραφείμ Τσόκας, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στα ελληνικά περίπτερα και το degustation lounge, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του ΣΕΚ και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕ, κο Αλκιβιάδη Καλαμπόκη. 
Την Έκθεση επίσης επισκέφτηκαν η κα Θ. Βρέντζου – Σκορδαλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Κοιν. Πολιτικής, Αγροτ. Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης και ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), κος Γ. Χατζημαρκάκης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Καλαμπόκης «Τα μηνύματα από τη φετινή έκθεση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες επαφές τόσο με εταιρείες όσο και με αγοραστές μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού. 
Το σύνολο των Ελλήνων εκθετών ήταν ικανοποιημένοι, τόσο για την αισθητική, την ποιότητα, αλλά και τη λειτουργικότητα της Ελληνικής συμμετοχής, που χαρακτηρίστηκε ίσως η καλύτερη παγκοσμίως». 
Η εντυπωσιακή παρουσία της Κρητικής αποστολής αναγνωρίστηκε από όλους τους επισκέπτες, μιας και η Κρητική Διατροφή και τα πλεονεκτήματά της είναι ευρέως γνωστά στην αγορά της Γερμανίας.
Οι Κρήτες συμμετέχοντες επίσης έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Ο κος Μποτζάκης Γιάννης, υπεύθυνος εξαγωγών της ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ Α.Ε., δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του, αναφέροντας ότι η φετινή ήταν από τις καλύτερες διοργανώσεις από άποψη επισκεψιμότητας. 
Αναφερόμενος στην παρουσία της Κρήτης και των Κρητικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη και ενισχύθηκε από τις παράλληλες δράσεις που διοργανώθηκαν από τον ΟΠΕ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΣΕΚ.
Ο κος Πασπαλάκης Νίκος, υπεύθυνος εξαγωγών της EXPERTASTE, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την παρουσία της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα, ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε τόσο μεγάλη διοργάνωση και, αν και τα προϊόντα της εταιρείας είναι καινοτόμα και διαφορετικά, βρήκαν τεράστια απήχηση στο ευρύ κοινό. 
Η προβολή αυτή αποτέλεσε ακόμα ένα βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κρητικών προϊόντων, τονίζοντας για μία ακόμη φορά γιατί τα τρόφιμα και τα ποτά μας αξίζουν να γίνουν η επιλογή των καταναλωτών παγκοσμίως. 
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης παραμένει πιστός στο όραμα του και, υιοθετώντας πρακτικές Περιφερειακού Marketing, προσπαθεί με κάθε τρόπο να το κάνει πράξη. 
Στόχος είναι η διατήρηση και βελτίωση του μοντέλου παρουσίασης της Κρήτης και των Κρητικών προϊόντων και η διεύρυνση των αγορών – στόχων για την εδραίωση αυτών παγκοσμίως, σε συνεργασία πάντοτε με τους εμπλεκόμενους στο εξαγωγικό εμπόριο της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook