Ξεκίνησε σήμερα το σημαντικό έργο κατασκευής για την «Αναμόρφωση των θαλάμων του γηροκομείου Ηρακλείου και την προσθήκη νέας πτέρυγας» με προϋπολογισμό 4,6 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο που ενέταξε η Περιφέρεια Κρήτης στο ΕΣΠΑ και η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του εντεταλμένου μέλους των «Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού» Αλέξη Καλοκαιρινού, του διευθυντή του Ισίδωρου Δετοράκη, και του εκπροσώπου της κατασκευαστικής εταιρείας «ΝΕΟΔΜΗΤΟΝ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.».

Σήμερα το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης επισκέφθηκε το γηροκομείο όπου εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για να αρχίσουν οι εργασίες.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αναμόρφωση της υφιστάμενης πτέρυγας των θαλάμων καθώς και η προσθήκη νέας πτέρυγας στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) με την επωνυμία «Γηροκομείο Ηρακλείου», που ανήκει στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού.

Συγκεκριμένα η κατασκευή θα περιλαμβάνει:

α) Τον εκσυγχρονισμό και τη γενική ανακαίνιση όλων των χώρων της υφιστάμενης πτέρυγας (ιατρείο , λογιστήριο , γυμναστήριο ,χώρος φυσιοθεραπείας κ.λ.π.) και την δημιουργία νέων χώρων υποστήριξης (στάση εργασίας, θάλαμος προσωρινής νοσηλείας, θάλαμος μόνωσης) καθώς και των παρακάτω χώρων:

- 10 τετράκλινοι θάλαμοι 40 κλινών

- 14 δίκλινοι θάλαμοι 28 κλινών

- 4 μονόκλινοι θάλαμοι 4 κλινών

Σύνολο : 72 κλίνες

Κάθε θάλαμος περιλαμβάνει ιδιαίτερο W.C./ds.

β) Την κατασκευή νέας πτέρυγας, συνολικής επιφάνειας 1.745,39μ2, που θα αποτελείται από δύο όμοιους ορόφους. Στη νέα πτέρυγα θα κατασκευαστούν:

- 24 δίκλινοι θάλαμοι 48 κλινών

- 4 τρίκλινοι θάλαμοι 12 κλινών

- 2 δίκλινα διαμερίσματα 4 κλινών

Σύνολο : 64 κλίνες

Κάθε θάλαμος θα περιλαμβάνει ιδιαίτερο W.C ./ds. Σε κάθε όροφο θα κατασκευαστεί ειδικό λουτρό, μικρός και μεγάλος χώρος διημέρευσης και στάση εργασίας.

Συνολικά στους χώρους της υφιστάμενης και της νέας πτέρυγας, θα υπάρχουν οι παρακάτω χώροι: γραφείο διεύθυνσης, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο, ιατρείο, γυμναστήριο, αίθουσα φυσιοθεραπείας, ειδικά λουτρά, WC κοινού, WC ΑμΕΑ, εστιατόριο, μαγειρείο, ραφείο/σιδηρωτήριο, λινοθήκη, πλυντήριο, στάσεις εργασίας, χώρους διημέρευσης και καθιστικού, αποθήκες, κ.α.

Οι εξωτερικοί χώροι διαμορφώνονται έτσι ώστε να εναρμονίζονται (επιστρώσεις, επενδύσεις, φυτεύσεις, κ.λ.π.) με τις αυλές του υφιστάμενου κτηρίου, να είναι προσβάσιμοι και φιλικοί προς τους χρήστες του κτιρίου.

Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται ο Η/Μ εξοπλισμός της μονάδας, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και σύγχρονες αντιλήψεις για την άνετη και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων.