Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για την κτηνοτροφία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Αθανάσιο Τσαυτάρη

Θέμα : Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ προβληματική για την κτηνοτροφία της Κρήτης

Κατά την πρόσφατη συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ.Ciolos, ετέθησαν ορισμένα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας τα οποία είτε δεν απαντήθηκαν επαρκώς είτε από την απάντηση προέκυψε ότι η τελική διαμόρφωση της πολιτικής θα γίνει από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Βασικό σημείο προβληματισμού είναι το εξής : Στη νέα ΚΑΠ, αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού των επιλέξιμων βοσκοτόπων, δημιουργώντας ανησυχία για τη δυνατότητα συνέχισης καταβολής των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Επιτρόπου, δεν είναι δυνατόν να ορίζεται ως βοσκότοπος περιοχή που καλύπτεται από θάμνους και βράχια, καθώς θεωρείται από την νέα ΚΑΠ ότι η χρήση μιας περιοχής ως βοσκοτόπου προϋποθέτει την ύπαρξη χόρτου. Οι περισσότεροι όμως μεσογειακοί ορεινοί βοσκότοποι, ιδιαίτερα αυτοί της Κρήτης, καλύπτονται κυρίως – αν όχι αποκλειστικά – από χαμηλούς θάμνους και βράχια. Μια εξαίρεση των βοσκοτόπων αυτών από την επιλεξιμότητα, θα οδηγούσε σε εξαίρεση και των κτηνοτρόφων που τους εκμεταλλεύονται από τις εισοδηματικές ενισχύσεις. Ακόμη και μια αλλαγή του τρόπου ορισμού που θα μείωνε τη συνολικά επιλέξιμη έκταση, θα οδηγούσε σε μείωση της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Καμμιά αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ιδίως μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. To Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να διασφαλίσει ότι ο ορισμός του βοσκοτόπου που θα χρησιμοποιηθεί στη νέα ΚΑΠ θα συμπεριλαμβάνει όλους τους ορεινούς βοσκοτόπους που πραγματικά χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία.

Ερωτάται ο Υπουργός :

1. Πώς ακριβώς θα διατυπωθεί ο νέος ορισμός του επιλέξιμου βοσκοτόπου.
2. Προκύπτει από το νέο ορισμό μείωση των συνολικά επιλέξιμων βοσκοτόπων και πόση;
3. Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδεχόμενη επίπτωση στις εισοδηματικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων ;

Ο Ερωτών Βουλευτής Μανούσος Γ. Βολουδάκης

Συνάντηση με επίκεντρο τη δραματική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στα Χανιά

Παράλληλα ο Μ. Βολουδάκης είχε συνάντηση σήμερα με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μάξιμο Χαρακόπουλο, αρμόδιο για τον ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, με αντικείμενο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη δραματική μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στο νομό Χανίων.

Ο Βουλευτής Χανίων εξέθεσε το πρόβλημα τονίζοντας ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού που οδήγησαν στην ακαρπία ή τη δραματική μείωση της ελαιοπαραγωγής, ήταν πραγματικά ακραία. Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα καθίσταται βαρύτερο στις συνέπειές του, καθώς αφορά περιοχές στις οποίες το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο αν όχι το μοναδικό εισόδημα πολλών κατοίκων.

Έχοντας ήδη παρακολουθήσει τις απαντήσεις που ο Αν.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στη Βουλή για το θέμα, ο Μ.Βολουδάκης σημείωσε ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι η απομείωση της παραγωγής στα Χανιά ξεπερνά κατά πολύ το ελάχιστο όριο του 30% στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας, το οποίο προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την υλοποίηση Προγράμματος Αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον Αν.Υπουργό, αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβληθεί από πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τα οποία εξετάζονται υπηρεσιακά. Πλήρης φάκελλος έχει υποβληθεί και από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Σημείωσε δε ο Υπουργός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για τα περιστατικά αυτά, και ότι δυνατότητα αποζημίωσης μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ, τα οποία πέραν της επιστημονικής τεκμηριώσεως της ζημιάς και των αιτίων της, προϋποθέτουν έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη της επίσπευσης της διαδικασίας ελέγχου του φακέλλου από τις υπηρεσίες, ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες: να αρχίσει δηλαδή ουσιαστικά η διεκδίκηση των σχετικών κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook