Μια ιστορία που εκθέτει την Ελλάδα. Δέσμευση Κυρ. Μητσοτάκη για τερματισμό των καθυστερήσεων στη λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών Δημοσίου.

Το 50% του μισθού τους λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι δύο υπάλληλοι του Δήμου Παγγαίου που δολοφόνησαν τον τότε δήμαρχο Παγγαίου Τριαντάφυλλο Κουκούδη (Δεκέμβριο 2009).

Σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ξουλογή, παρά το γεγονός ότι οι δύο υπάλληλοι έχουν ομολογήσει την πράξη τους και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και 17ετή κάθειρξη αντίστοιχα, δεν κατέστη ώς σήμερα δυνατό να τους περικοπεί ο μισθός, τον οποίο συνεχίζουν να εισπράττουν έστω και μειωμένο!

Η παραπάνω υπόθεση, όπως και εκείνη του καταδικασμένου για τον φόνο Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, προκαλεί ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πραγματικής ποινικής τιμωρίας. Οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης και η πλημμελής λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων είναι οι αιτίες για το προκλητικό φαινόμενο των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο καταδικασθέντων ακόμα και για φόνο. Στην περίπτωση των δύο υπαλλήλων του Δήμου Παγγαίου δεν υπάρχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη ούτε απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου για διακοπή μισθοδοσίας.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ξουλογής, η έφεση των δύο έπρεπε να εκδικαστεί τον περασμένο Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω απεργίας και πήρε νέα δικάσιμο για τον Ιανουάριο, ενώ η διαδικασία της πειθαρχικής αποπομπής σταμάτησε λόγω εκλογών το 2010 και στη συνέχεια δεν μπορούσε να γίνει λόγω των αλλαγών στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». «Οταν έγινε ο Καλλικράτης, το υπουργείο Εσωτερικών ολιγώρησε και δεν τοποθέτησε άμεσα νέο πειθαρχικό συμβούλιο στις 12 Περιφέρειες.

Ο νέος υπουργός όρισε τη σύνθεση του Πειθαρχικού το καλοκαίρι, ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει παύση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, καθώς οι δράστες έχουν το δικαίωμα εντός 60 ημερών να προσφύγουν στον Αρειο Πάγο, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν λόγω καλοκαιρινής διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων. Η διορία των 60 ημερών εκπνέει στις 15 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ σε απάντηση που απέστειλε προς τη Wall Street Journal ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζει την απόλυτη δέσμευση του υπουργείου του στον τερματισμό των μακρών καθυστερήσεων στη λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών του Δημοσίου. «Τα βήματα που έχουν γίνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν αρχίσει ήδη να αποφέρουν αποτελέσματα. Σε μόλις λίγους μήνες, 1.000 πειθαρχικές υποθέσεις επανεξετάστηκαν πλήρως, ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση άλλων 2.000. Για πρώτη φορά, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αναφορά για όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις στη χώρα, ενώ έχουν δημιουργηθεί τα δίκτυα ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση για τις υποθέσεις που εκκρεμούν».

kathimerini.gr/Των Κώστα Ονισένκο, Εύας Καραμανώλη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook