Ορατός είναι ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ, καθώς τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους την 1η Οκτωβρίου, μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει.

Από την άλλη, πάντως, από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται εγγραφές πρωτοετών φοιτητών στο Παν. Αθηνών. Και αυτό, διότι ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων του προσωπικού ασφαλείας στο πλαίσιο της απεργίας, που θα συνεχιστεί από την προσεχή Δευτέρα για 7η συνεχή εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί αναβολή της απόφασης της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων, με στόχο, επί της ουσίας, να αναζητηθεί συναινετική λύση.

Ειδικότερα, ο σύλλογος του διοικητικού προσωπικού του Παν. Αθηνών, «εξετάζοντας ενδελεχώς την κοινωνική διάσταση που απορρέει από τη απεργία μας», όπως λέει η ανακοίνωσή του, αποφάσισε να αυξήσει από την προσεχή Δευτέρα το προσωπικό ασφαλείας που είναι αρμόδιο για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Σύμφωνα με τον σύλλογο, η απόφαση ελήφθη «προκειμένου οι πρωτοετείς φοιτητές να εισαχθούν και να βιώσουν από κοντά το πρόβλημα που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει τις τελευταίες 6 εβδομάδες, αλλά και συνεχίζει να δημιουργεί με τις αδιάλλακτες και εκδικητικές νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που προωθεί τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής». Από την άλλη βέβαια, ο σύλλογος επιφυλάσσεται να επανεξετάσει τη θέση του, «εάν το υπ. Παιδείας ασκήσει οποιασδήποτε μορφής βία εναντίον μας».

 Δηλαδή, «διώξεις με αργία, εισαγγελικές παρεμβάσεις ή διώξεις, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με την επικουρία μελών ΔΕΠ που συνεργάζονται ανοιχτά με το υπουργείο Παιδείας, επέμβαση της Αστυνομίας, προπαγανδιστικές δηλώσεις ή διαρροές υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων». Φέτος εισήχθησαν 5.200 νέοι φοιτητές στο Παν. Αθηνών και με απόφαση της Συγκλήτου, λόγω της απεργίας των διοικητικών, οι εγγραφές θα μπορούν να γίνουν έως τις 15 Νοεμβρίου.

Τα υπόλοιπα ΑΕΙ

Ως προς την κατάσταση στα υπόλοιπα ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα, το ΕΜΠ είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας αφού απεργούν οι διοικητικοί, αλλά και το ίδρυμα είναι υπό κατάληψη από φοιτητές. Στο ΑΠΘ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και αναμένεται σταδιακά να αρχίσει το ακαδημαϊκό έργο. Στο Οικονομικό Παν. Αθηνών τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά, όπως και στα περιφερειακά ιδρύματα. Βέβαια, παρότι δεν πλήττεται από τη διαθεσιμότητα, το Παν. Αιγαίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου λόγω σημαντικών ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, καθώς δεν έχουν γίνει οι 402 διορισμοί πανεπιστημιακών (για όλα τα ΑΕΙ), έχουν περιοριστεί δραματικά οι πιστώσεις για πρόσληψη συμβασιούχων, ενώ δεν έχουν γίνει οι αποσπάσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών των αντίστοιχων τμημάτων.

Από την άλλη, το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων ζήτησε να δοθεί πίστωση χρόνου για να υπάρξει καταλλαγή και επαναφορά των πανεπιστημίων σε πλήρη λειτουργία, βασικές προϋποθέσεις για την ανεύρεση θετικών λύσεων.

Τέλος, ανοιχτός πλέον είναι ο πόλεμος του πρύτανη του Παν. Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη με το συμβούλιο του ιδρύματός του. Χθες, ο κ. Πελεγρίνης ζήτησε ευθέως την παραίτηση του συμβουλίου, το οποίο συνάντησε την ηγεσία του υπ. Παιδείας και, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ζήτησε «την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στην κινητικότητα».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook