Στην επαρκή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της Κρήτης από κύματα λαθρομεταναστών, αναφέρεται σε απάντησή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελευθερίου Αυγενάκη.

«Δεδομένης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και της γειτνίασής της με τρίτες χώρες στις οποίες υπάρχουν σοβαρές κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις και αστάθεια (ειδικά στη Συρία), το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή παρακολουθεί στενά και σε συνεχή βάση τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη τις αυξημένες παράνομες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται, τα τελευταία χρόνια κυρίως, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια» επισημαίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «ειδικά το 1ο οκτάμηνο του 2013 αυξημένες, σε σχέση με το 2012, παράνομες μεταναστευτικές πιέσεις εκδηλώθηκαν σε όλο το εύρος του ανατολικού θαλασσίου μετώπου, από την Αλεξανδρούπολη έως τη νήσο Μεγίστη. Συγκεκριμένα, σε 223 περιστατικά τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ συνέλαβαν 5.327 αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα και 61 διακινητές.»

Μάλιστα, όπως αναφέρεται «στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού, με σκοπό την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης με εκ περιτροπής μετασταθμεύσεις επιχειρησιακών μέσων Λιμενικών Αρχών Ανατολικού Αιγαίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα ΠΛΣ 608 και 148 έχουν αποσπαστεί σε Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται μετασταθμεύσεις ή/ και επεκτάσεις περιπολιών των επιχειρησιακών μέσων από όμορες Λιμενικές Αρχές για την κάλυψη των περιοχών αρμοδιότητας των αποσπασμένων μέσων.»

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Υπολιμεναρχείου Σητείας και του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας, όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού, «πραγματοποιείται επέκταση περιπολιών των επιχειρησιακών μέσων όμορων Λιμενικών Αρχών, ήτοι των Λιμενικών Αρχών Χανίων και Αγ. Νικολάου. Επιπρόσθετα, όταν απαιτείται πραγματοποιούνται, με βάση τις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες, μετασταθμεύσεις επιχειρησιακών μέσων όμορων Λιμενικών Αρχών (Κ.Λ. Ηρακλείου – Λ/Χ Ρεθύμνου – Λ/Σ Αγ. Γαλήνης – Υ/Χ Ιεράπετρας).»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook