Την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι νέοι πτυχιούχοι, αποτυπώνει έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ανεργία σε αυτή την ομάδα του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε κατά 189%, την περίοδο 2008-2012.

Αποτέλεσμα αυτής της αλματώδους αύξησης, είναι η παράλληλη εκτόξευση του ποσοστού των πτυχιούχων που μεταναστεύουν, όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ ο επιστημονικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Νίκος Παΐζης.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η βάση και η κοιτίδα της διδασκαλίας των κλασσικών σπουδών πανευρωπαϊκά και να προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια της, αντί να υποφέρει απο διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται, ότι η δαπάνη της ελληνικής οικογένειας για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών της αυξήθηκε κατά 61% την δεκαετία 2001-2011, ενώ η κρατική δαπάνη ανά φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, είναι στην 26η θέση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ.Παϊζής με αφορμή και την νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια με αφορμή την διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων, είπε ότι στη χώρα μας υπάρχει η μικρότερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανα επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό και ανα φοιτητή, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη ανά διδάσκοντα στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είναι 29.463,79 ευρώ το χρόνο. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2008-2010 παρατηρείται μείωση κατά 9,6% της δαπάνης ανά μαθητή ή φοιτητή, από 30.191,21 ευρώ το 2008 σε 22.279,25 ευρώ το 2010.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook