Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων συμμετείχε στους αγώνες του Κυπέλλου Εφήβων-Νεανίδων 2013, που διεξήχθησαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Αναλυτικά το πληρέστατο δελτίο τύπου της Α.Λ.Ξ.Χ.:
Το Κύπελλο Εφήβων – Νεανίδων 2013 πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη η πρώτη φάση με τους αγώνες του Ξίφους Ασκήσεως , ενώ η δεύτερη φάση με το Ξίφος μονομαχίας και τη Σπάθη έγινε στην Αθήνα, στην αίθουσα Ξιφασκίας του Ο.Α.Κ.Α.,  το Σάββατο 12 Οκτωβρίου. 
Η διοργάνωση της πρώτης φάσης ανατέθηκε στο Μέγα Αλέξανδρο Κορδελιού στα πλαίσια της ανάληψης της διοργάνωσης βαθμολογούμενων αγώνων Ξιφασκίας από συλλόγους της περιφέρειας με σκοπό την αποκέντρωση των αγώνων και τη διάδοση του αθλήματος πέραν των ορίων της Αθήνας. Πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 28/9/2013 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Λυκείου Κορδελιού με τους αγώνες  του   Ξίφους Ασκήσεως  Εφήβων/Νεανίδων έως 17 ετών.
Στα Κορίτσια είχαμε 38 συμμετοχές και νικήτρια  αναδείχτηκε η Σωτηρία Μπουρουλίδου του διοργανωτή ΜΑ Κορδελιού, με αντίπαλο στον τελικό την Ευθυμία Παντελή/Λ.Ο.Αιγάλεω (15/4), ενώ την 3η θέση μοιράστηκαν η Μαρία-Ελένη Χαλδαίου και η Ευαγγελία Χαϊτόγλου,  του ΑΟΞ Αιγάλεω. 
Στους Έφηβους με 50 συμ/χές επικράτησε ο Βασίλης Μπεσίρης/ΑΟΞ Αιγάλεω (15/5 στον τελικό τον Στέργιο Χριστόπουλο/ΜΑ Κορδελιού και στην 3η θέση είχαμε τους Βασίλη Στάντσιο/Αθηναϊκός &Θανάση Χασιώτη/ΜΑ. Κορδελιού.
Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων συμμετείχε με αποστολή από δύο  αθλητές, το Γιάννη Τσιτσιρίδη και το Θέμη Παπαντωνίου και  τρεις αθλήτριες τη Μαρία Μαρκαντωνάκη, Κατερίνα Παπαδουλάκη και Βασιλική Σημαντηράκη. Την ομάδα συνόδευσε ο Προπονητής του Ξίφους Ασκήσεως κος Αριστείδης Ματσατσίνης , ο Ταμίας του Συλλόγου κος Βαγγέλης Τσιτσιρίδης και κκ Παπαντωνίου και Μαρκαντωνάκη. 
Ο Τσιτσιρίδης κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων, πέρασε το πρώτο νοκάουτ για τους τριανταδύο αλλά έχασε στο δεύτερο για μια θέση στη δεκαεξάδα. Κατέλαβε τελικά την 31η θέση.
Ο Παπαντωνίου, στην πρώτη του συμμετοχή σε βαθμολογούμενους αγώνες, δεν κατάφερε να περάσει την προκριματική φάση και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Κατατάχτηκε  στην 37η θέση.
Όλα τα κορίτσια κατάφεραν να περάσουν την προκριματική φάση και να συνεχίσου στα νοκάουτ.
Η Μαρκαντωνάκη κέρδισε το πρώτο νοκάουτ για τη δεκαεξάδα νικώντας τη Δεσύλλα της  Λ.Ο.Αιγάλεω και έχασε στο δεύτερο για την οκτάδα από τη Χαλδαίου του Α.Ο.Ξ.Αιγάλεω . που πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Κατέλαβε τελικά τη 16η θέση
Η Παπαδουλάκη και Σημαντηράκη δεν κατάφεραν να περάσουν στη δεκαεξάδα καθώς έχασαν στο πρώτο νοκάουτ και κατέλαβαν την 27η και 28η θέση αντίστοιχα.
Θερμές ευχαριστίες στου γονείς των αθλητών που επωμίστηκαν τα έξοδα της αποστολής και έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι βρίσκονται στο πλευρό της Λέσχης στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια τόσο του Συλλόγου όσο και των παιδιών τους. 
Θερμές ευχαριστίες αξίζουν και στη Διοίκηση του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης καθώς ανέλαβε τη μεταφορά όλου του αθλητικού εξοπλισμού αλλά και των αποσκευών των αθλητών και συνοδών από τα Χανιά στη Θεσσαλονίκη και πίσω εντελώς δωρεάν. Η ευγενική τους χορηγία συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση της αποστολής. Σε ενάντια περίπτωση η αεροπορική μεταφορά του εξοπλισμού και των αποσκευών   από τα Χανιά στη Θεσσαλονίκη και πίσω θα διόγκωνε υπέρμετρα το κόστος και θα καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή μας.
 
Η δεύτερη φάση του Κυπέλλου Εφήβων – Νεανίδων ολοκληρώθηκε με την παρουσία 229 συνολικά αθλητών το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα ξιφασκίας του Ο.Α.Κ.Α. με το Ξίφος Μονομαχίας και τη Σπάθη.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά όπλο :
Ξίφος μονομαχίας

Έφηβοι: με 89 συμμετοχές : νικητής αναδείχθηκε ο Φιλιππούσης Ιωάννης/ Οδυσσέας Χαλανδρίου (15/12 στον τελικό τον Τσώκα Αστέριο/ Ο.ΞΙ.Φ), 3οι Βασιλόπουλος Αργύρης/ Κολ.Ν.Ηρακλείου, Μασλιάς Ροδόλφος/Οπλομαχ.Σ.Αμαρουσίου

Νεανίδες : (70 συμμετοχές) : νικήτρια αναδείχθηκε η Μολυβίδου Θεοδώρα/Μακ.Λέσχη (15/11 στον τελικό την Μπαντίκη Αρτεμη/Ο.ΞΙ.Φ),
3ες Μαντζάνα Χρυσούλα/Οδυσσέας Χαλανδρίου, Μοσχοπούλου Ζωή/Ο.ΞΙ.Φ.
Σπάθη : Έφηβοι (44 συμμετοχές) : νικητής αναδείχθηκε ο Γιακουμάτος Μάριος-Ευάγγελος/Κωστέα Γείτονα (15/11 στον τελικό τον Κακαριάρη Βασίλη/ Π.Γ.Σ), 3οι Καλομοίρης Ευάγγελος/ΑΕΚ, Φραγκοζίδης Νίκος /ΑΕΚ
Νεανίδες : (26 συμμετοχές) νικήτρια αναδείχθηκε η Γκουντούρα Θεοδώρα/ ΑΕΚ (15/7 στον τελικό την Φραγκοζίδη Μαρία/ ΑΕΚ, 3ες Γκιώνη Ασημίνα /ΑΕΚ, Κοτζαμάνη Αθανασία /Α.Λέσχη.
Την αποστολή της Αθλητικής Λέσχης Ξιφασκίας Χανίων αποτελούσαν  έξη αγόρια: οι    Δρανδάκης Μάρκος, Βιδαλάκης Γεώργιος, Κουτουλάκης Μιχαήλ, Στογιάνοβιτς Μίλος ,Δρικάκης Αριστοτέλης και Λιλικάκης Κων/νος και πέντε κορίτσια: οι Μαστοράκη Αλίκη, Στράτου Δήμητρα, Στιεπάνοβιτς Θεοδώρα, Δημητρίου Αικατερίνη, Κοκολάκη Σοφία. Συνοδός ο Προπονητής του Ξίφους Μονομαχίας της Λέσχης κος Μιχ. Κωνσταντινόπουλος.  
Στα αγόρια σε ένα Μαραθώνιο με ογδόντα εννέα συμμετοχές ο Δρανδάκης σε μια πολύ καλή εμφάνιση πέρασε από την προκριματική φάση με έξη στις έξη νίκες και μετά από δύο νικηφόρα νοκάουτ, για τους τριανταδύο και τους δεκαέξι έχασε τη θέση στην οκτάδα και κατετάγη τελικά ενδέκατος.
Ο Βιδαλάκης πέρασε τη φάση των ομίλων, κέρδισε το πρώτο νοκάουτ για τους τριανταδύο και έχασε στο δεύτερο για τους δεκαέξι, φτάνοντας στην εικοστή θέση. 
Οι Κουτουλάκης, Λιλικάκης, Δρικάκης και Στγιάνοβιτς, στην πρώτη τους συμμετοχή σε βαθμολογούμενους αγώνες , δεν κατάφεραν να περάσουν την προκριματική φάση. 
Στα κορίτσια, πολύ καλή εμφάνιση της Στιεπάνοβιτς που μετά την προκριματική φάση κέρδισε τρία νοκάουτ για τις τριάντα δύο, δεκαέξι και οκτώ για να χάσει τη θέση στην τετράδα και τα μετάλλια για λεπτομέρειες. Κατέλαβε τελικά την έβδομη θέση.
Η Μαστοράκη κατάφερε να περάσει την προκριματική φάση, να μπει στις τριανταδύο και στη συνέχεια στις δεκαέξι και να χάσει τη θέση στην οκτάδα φτάνοντας στην ενδέκατη θέση.
Η Κοκολάκη και η Δημητρίου πέρασαν τη φάση των ομίλων αλλά έχασαν στο πρώτο νοκάου για τις τριανταδύο και πήραν την τεσσαρακοστή πρώτη και τεσσαρακοστή όγδοη θέση αντίστοιχα..
Οι Στράτου, στην πρώτη της συμμετοχή σε βαθμολογούμενους αγώνες δεν κατάφερε να περάσει την προκριματική φάση.
Η εμφάνιση της Λέσχης τόσο στο Ξίφος Ασκήσεως όσο και το Ξίφος Μονμαχίας δείχνει ότι η σοβαρή και συστηματική δουλειά αποδίδει καρπούς  που σίγουρα θα φανούν στη διάρκεια της Αγωνιστικής Περιόδου που διανύουμε.
Οι προπονήσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο νέο Προπονητήριο στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Παλιάς Ηλεκτρική στην οδό Γογονή  (είσοδος και από Οδό Φαλασάρνης) από Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00 – 20:00 με τμήματα προαγωνιστικά (Juniors), αγωνιστικά και ενηλίκων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook