Υπάρχει μια χρόνια διαμάχη για το εάν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά, χαμηλή δόση ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο. Την απάντηση δίνει με μία νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι υγιείς άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν την ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης κατά των καρδιοπαθειών και του καρκίνου.

Η ασπιρίνη κάνει το αίμα λιγότερο κολλώδες και έτσι μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο αίμα μέσα στο σώμα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, δεδομένου ότι το φάρμακο καθιστά πιο δύσκολη την πήξη του αίματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό του σώματος, όπως μια εσωτερική αιμορραγία.

 Η ασπιρίνη χορηγείται ως φάρμακο σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για την χορήγησή της σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Μια ομάδα από την ιατρική σχολή του Warwick κλήθηκε να αξιολογήσει τα στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας (NHS), από όπου διαπιστώθηκε ότι, η ασπιρίνη σε υγιείς ανθρώπους θα μπορούσε να προκαλέσει μία \”καθαρή ζημία που οφείλεται στις αυξημένες πιθανότητες για αιμορραγία\”.

Σχετικά με τον καρκίνο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να στηρίξουν μία προληπτική ημερήσια λήψη ασπιρίνης.
\”Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της ασπιρίνης βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία και προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συμβουλεύουν τους υγιείς ανθρώπους να την παίρνουν καθημερινά. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με την λήψη της ασπιρίνης\”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Αΐλίν Κλαρκ.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook