Γυναίκες και παιδιά στην πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες, πόλη Ντεράα της Συρίας, ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μια πρωτότυπη όσο και απελπισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που κλιμάκωσε το Σάββατο την επιχείρηση καταστολής της αντίστασης.

Ανεβασμένες στις ταράτσες των σπιτιών τους οι γυναίκες, συνοδευόμενες από παιδιά και ανήλικους, διαδήλωναν αργά το βράδυ την αντίθεσή τους στο καθεστώς, βροντοφωνάζοντας συνθήματα με κυριότερο το «Ο Θεός είναι ισχυρότερος από τον τύραννο».

Η πρωτότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας έχει προηγούμενο στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα είχε πρωτοεμφανιστεί στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης και των αιματηρών συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές, μετά τις εκλογές του 2009, όταν οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταλάβει τις στέγες των κτηρίων στην Τεχεράνη, φωνάζοντας το σύνθημα «Ο Θεός είναι πιο ισχυρός».

Το βράδυ του Σαββάτου στρατεύματα πραγματοποίησαν νέα εισβολή στο κέντρο της Ντεράα, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, κλιμακώνοντας την καταστολή, στην πόλη που είναι το κάστρο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης εδώ και 6 εβδομάδες, ενώ αποτελεί και τόπο μαρτυρίου για το λαό της Συρίας, καθώς υφίσταται το βαρύτερο φόρο αίματος στην εκατόμβη των θυμάτων.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες είναι κομμένα εδώ και ημέρες στην πόλη, όπου αργά το βράδυ οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στο τετράγωνο της παλιάς πόλης όπου βρίσκεται το λίκνο της εξέγερσης του λαού της Συρίας κατά του Άσαντ, το ιστορικό τέμενος Ομάρι.

Το Σάββατο οι αρχές συνέλαβαν στη Ντεράα 11 γυναίκες και δύο ηλικιωμένους ηγέτες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού η πληροφόρηση είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας της απέλασης από το καθεστώς, των περισσότερων ξένων ανταποκριτών, με την έναρξη της πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων σε αυτές τις 6 εβδομάδες της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ξεπερνά τους 560.