Στις αρχές του χρόνου υπολογιζόταν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 4%-4,5%. Ως αποτέλεσμα, όμως, των κρίσεων στην Ιαπωνία και τη Λιβύη, αλλά και των σοβαρών προβλημάτων των δημόσιων χρεών στις Νότιες χώρες της Ευρωζώνης, οι οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι ο ρυθμός αυτός θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αλλά στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη προχωρεί σταθερά, και ότι κατά το 2011 θα σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 4,4% και 4,5% για το 2012.

 Το ΔΝΤ είναι αισιόδοξο ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν ν’ ανακάμπτουν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ότι πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την κρίση. Παράλληλα, η ανάκαμψη έχει καταστεί διατηρήσιμη και ο κίνδυνος για διπλή ύφεση στις αναπτυγμένες οικονομίες έχει υποχωρήσει. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 4,5% το χρόνο μέχρι το 2015.

Ωστόσο, οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτύσσονται με ρυθμό περίπου 6%, ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες κατά 2-3%. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι αν εξαιρεθεί η Ιαπωνία, η Ομάδα των επτά αναπτυγμένων χωρών αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 3% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να αυξάνεται με σχετικά ισχυρό ρυθμό της τάξης του 3,3% σε σχέση με 1,6% της Ευρωζώνης, μείωση της παραγωγής κατά 4% στην Ελλάδα και οριακή αύξηση της τάξης του 0,6% στην Ισπανία και 1,5% στην Κύπρο.

Η έρευνα
Έρευνα την οποία διεξήγαγε η KPMG τον Φεβρουάριο έδειξε ότι η αισιοδοξία αυξανόταν ισχυρά μεταξύ των βιομηχάνων και των παροχέων υπηρεσιών. Σε παγκόσμια κλίμακα, 61% των βιομηχάνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν όπως η δραστηριότητά τους κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες επεκταθεί, ενώ μόνο 8% δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές τους θα επηρεάζονταν δυσμενώς. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από 11.000 επιχειρήσεις σε 17 χώρες ήταν αισιόδοξες σε όλες τις οικονομίες.

Για την Ε.Ε. ως σύνολο οι επιχειρήσεις που πρόκειται να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό ήταν περισσότερες από εκείνες που προγραμμάτιζαν μείωση κατά 18 μονάδες σε σχέση με 12 μονάδες πριν από τέσσερις μήνες. Αλλά μεγαλύτερη αύξηση στην οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων πρόκειται να σημειωθεί στη Βραζιλία και στην Ινδία. Όπως δήλωσε ο κ. Ian Gones της KPMG, «να μην υποτιμάται το αποτέλεσμα της Βραζιλίας που εξασφάλισε τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και το Μουντιάλ, πράγμα που θα οδηγήσει σε τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Βέβαια, το 2011 δεν φαίνεται να είναι χρόνος χωρίς κρίσεις. Πρώτο, υπήρξε η αναταραχή στις αραβικές χώρες που οδήγησε στην αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Στη συνέχεια ήρθε ο σεισμός, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, γεγονότα που επηρέασαν δυσμενώς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, που αποτελεί το 9% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αλλά επειδή σύντομα θα αρχίσει η αναδόμηση των έργων υποδομής, ως αποτέλεσμα οι οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας κατά το 2011 δεν θα επηρεαστεί πάνω από 0,3 ποσοστιαίας μονάδας. Για να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κρίση, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε χρήματα στο τραπεζικό σύστημα.

Τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) με στόχο την αντιμετώπιση πληθωριστικών πιέσεων αύξησε το βασικό επιτόκιό της από το 1% στο 1,25%, πράγμα που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα επηρεάσει δυσμενώς τις νότιες χώρες της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ δικαιολόγησε την απόφασή της για αύξηση των επιτοκίων ότι θα είναι κάτι προς όφελος της Ευρωζώνης σαν σύνολο, ενώ άρχισαν οι προετοιμασίες για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Στήριξης στην Πορτογαλία για το ποσό των €70-€80 δις.

Η Federal Reserve, όμως, συνεχίζει να αυξάνει τη νομισματική χαλάρωση, αφού πιστεύει ότι παρόλο τον ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας υπάρχει ακόμη υπερβάλλουσα δυναμικότητα έτσι που ο ρυθμός πληθωρισμού να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στην περίπτωση της Βρετανίας υπάρχει διαφωνία στη Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση του επιτοκίου για αντιμετώπιση πληθωρισμού 4,4% σε σχέση με 2,6% στην Ευρωζώνη.

Οι εξαγωγικές βιομηχανίες της Ευρωζώνης

ΠΟΛΛΕΣ χώρες, τόσο της Ευρώπης, όπως είναι η Πολωνία και η Σουηδία, όσο και της Λατινικής Αμερικής, αύξησαν τα επιτόκιά τους. Η Βραζιλία τα αύξησε στο 11,75%, η Χιλή στο 4% και το Περού στο 3,75%. Αλλά τα πιο ψηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειώσουν τη συναλλαγματική αξία του δολαρίου παρά την κρίση χρεών που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ειδικά μετά και από την υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της Αμερικής από τον Οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s από «σταθερό» σε «αρνητικό».

Και στη συνέχεια θα επηρεαστούν οι εξαγωγικές βιομηχανίες της Ευρωζώνης, ιδίως των χωρών του Νότου. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων διάρκειας ενός έτους κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% και το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού επίσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,31%. Η Ινδία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πληθωρισμού της τάξης του 9,3% και έτσι αύξησε τα επιτόκιά της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 6,75%. Η αύξηση των επιτοκίων θα ήταν επιθυμητή αν οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονταν από ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό συμβαίνει, όμως, μόνο σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως είναι η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα. Αλλά μια αύξηση επιτοκίων τώρα στις αναπτυγμένες οικονομίες και ειδικά στην Ευρωζώνη, θα επηρεάσει δυσμενώς πολλές χώρες που βρίσκονται σε ύφεση όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

sigmalive.com

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook