Τελευταία ενημέρωση: 21:18

Πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας από το βήμα της βουλής και με αφορμή και τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Την Παρασκευή στις 12 το πρωί ξεκινάει η συζήτηση και τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναμένεται η ψηφοφορία.

Σαμαράς προς Τσίπρα: Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές

Ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του σήκωσε το γάντι και είπε ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές. «. Για κάποιους είναι «μομφή» να πιστεύεις στην Ελλάδα. Είναι «μομφή» να πιστεύεις σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι «μομφή» να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι «μομφή» να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια. Είναι «μομφή» να πιστεύεις στη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αποκαθιστάς τη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και τις παρανομίες.

Εμείς απαντάμε στις «μομφές» και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις «μομφές» από τα υπολείμματα του παρελθόντος. Επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον Ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο. Περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε. Ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω… » είπε ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη συνεδρίαση της Βουλής. «Χαρίζετε εκατομμύρια στη διαπλοκή και φιμώνετε για χάρη της την ΕΡΤ, την πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σήμερα αποφασίσατε να μπείτε νύχτα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ προκειμένου αύριο να μπορείτε πάλι νύχτα ήσυχοι να μπαίνετε στα σπίτια ανθρώπων που χρωστάνε να τα βγάζετε στο σφυρί στον πλειστηριασμό γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα. Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχθούμε.

Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν δικαιούμεθα να ανεχθούμε να αποδεχθούμε αυτή τη μέγιστη θεσμική εκτροπή. Βεβαίως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς. Βαραίνει όλους. Τον καθένα και την καθεμία από εμάς τους βουλευτές. Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά καθ’ όπως του αναλογεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Σας ενημέρωνω κ. πρόεδρε, εσάς και το σώμα ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποφάσισε αξιοποιώντας το άρθρο 142 του κανονισμού της βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Οφείλουμε έχουμε χρέος να την σταματήσουμε. Η συρρίκνωση και η απαξίωση της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε».

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που υπογράμμισε ότι στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα σε αυτή την συζήτηση και μέσα από την ψήφο θα αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας».

Η Βουλή διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ενημερώσει για την συγκεκριμένη εξέλιξη τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και να καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της πρότασης μομφής στη Βουλή. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στις 12 το πρωί και να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε δεκτή την πρόταση με την προϋπόθεση ότι «ο χρόνος από αύριο μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα κατανεμηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξει ισοτιμία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση όσον αφορά τις ομιλίες. Δεν γίνεται αυτοί που καταθέτουν την πρόταση μομφής να είναι αυτοί που δεν θα μιλάνε από το βήμα της βουλής και να έχουνμε παρέλαση υπουργών και υφυπουργών».

Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σύσκεψη στο κυβερνητικό επιτελείο για να αποφασιστεί ο χρόνος συζήτησης της πρότασης μομφής (δυσπιστίας), βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση επί της πρότασης που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση ή να μετατεθεί η κοινοβουλευτική αναμέτρηση για ένα διήμερο.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τριήμερη συζήτηση, ακολουθεί ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, η οποία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα, «γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Κατά πληροφορίες, ο αρχικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να αρχίσει το πρωί της Παρασκευής και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη
της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

real.gr/protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook