Φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ από 2000 ως 2010 προέκυψε για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου αφού μελέτησε το σχετικό πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1, 333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Ωστόσο ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυβε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ. Επίσης ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000.

Ναυτ Π.