Η πρώην αμερικανική βάση των Γουρνών ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης με τη με τη συμμετοχή των 3 κορυφαίων τοπικών παραγόντων του νησιού λίγο πριν βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για έκταση της.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η «Πατρίδα» η συνάντηση, την οποία προκάλεσε ο υφυπουργός κ.Κεγκέρογλου, που πήρε και τη σχετική πρωτοβουλία, έγινε στο γραφείο του κ.Αρναουτάκη,

παρόντος και του δημάρχου Ηρακλείου κ.Κουράκη καθώς βέβαια και του δημάρχου Χερσονήσου κ.Δοξαστάκη, στο δήμο του οποίου βρίσκεται ο χώρος. Ενόψει της διαδικασίας fast track που θα εφαρμοστεί και για την πρώην βάση, οι “4” που συναντήθηκαν συμφώνησαν σε μια σειρά από κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Και μιλάμε για το διαγωνισμό που αναμένεται να βγει τις επόμενες ημέρες οπότε

και:

-Θα επιδιωχθεί ραντεβού με τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα αυτά κ.Παμπούκη

-Θα ξεκαθαριστεί ότι κανένας δεν είναι αντίθετος με τη διαδικασία της αξιοποίησης ακόμη και ως fast track από την πλευρά της κυβέρνησης

-Θα ζητηθεί ωστόσο να έχει λόγο η τοπική κοινωνία με τις όποιες διαδικασίες συμφωνηθούν χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ιδιωτικής επένδυσης.

-Θα ζητηθεί επίσης από τα όποια επιχειρηματικά σχήματα μπορούν να προκύψουν να μην εξαιρεθούν οι ντόπιες τράπεζες και οι ντόπιοι επιχειρηματίες.

-Θα τονιστεί τέλος η ανάγκη να γίνουν εκεί επενδύσεις που συνάδουν με τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες όπως είναι το Ενυδρείο (Θαλασσόκοσμος), το εκθεσιακό κέντρο κλπ. και να μην προτιμηθούν εγκαταστάσεις που στην ουσία δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα πλέον πχ το καζίνο.

Το φιλέτο

Όπως είχε αποκαλύψει σε έγγραφό της η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση), η σύνταξη φακέλου για την αξιοποίηση των 450 στρεμμάτων του συγκεκριμένου ακινήτου «έχει ολοκληρωθεί από καιρό».

Κατά την ΚΕΔ, το έργο αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθεί πολύ σύντομα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα λιγοστά ώριμα κρατικά ακίνητα.

Σήμερα στο υπόλοιπο τμήμα της πρώην Βάσης λειτουργούν το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Την ίδια στιγμή, στο σχετικό έγγραφο, η ΚΕΔ αποκαλύπτει ότι η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

Ωστόσο έμεινε «στα χαρτιά» εξαιτίας της υπαναχώρησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου σε όσα είχαν συμφωνηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2004 μεταξύ ΚΕΔ, Ν.Α.Ηρακλείου και Δήμου Γουβών.

Πάντως, σύμφωνα με την ΚΕΔ, έχει δρομολογηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο ακίνητο, όπου σχεδιάζεται να χωροθετηθούν υπηρεσίες υγείας, ενώ σε μεγάλο μέρος θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook