Η αναγγελθείσα από τον Μάϊο μετάβαση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες αγορές θα λάβει χώρα εντός του τρέχοντος μήνα Νοεμβρίου.

Ήδη ανακοινώθηκαν στις 7-Νοεμβρίου οι σχετικές προσθήκες και διαγραφές μετοχών από τους σχετικούς δείκτες MSCI και οι αλλαγές αυτές θα είναι σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 26ης Νοεμβρίου.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για το ελληνικό χρηματιστήριο και ποιές αναμένεται να είναι οι άμεσες συνέπειες ;

Πρόκειται για μία θεμελιώδη μεταβολή αφού ουσιαστικά αλλάζει εντελώς ο χαρακτήρας των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία θα απευθυνόμαστε από εδώ και στο εξής.

Η ελληνική αγορά θα απευθύνεται πλέον σε μία μικρότερη και επιθετικότερη δεξαμενή κεφαλαίων, θα έχει όμως σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Θα είναι το ίδιο ψάρι σε μία μικρότερη όμως γυάλα, άρα θα είναι πολύ σημαντικότερο για αυτούς που ασχολούνται με την μικρή γυάλα.

Τα επενδυτικά κεφάλαια που ασχολούνται με τις αναδυόμενες αγορές μπορεί να είναι λιγότερα σε μέγεθος από αυτά των ανεπτυγμένων, δεν είναι όμως διόλου ευκαταφρόνητα.

Άλλωστε να θυμίσουμε ότι με τα άλματα που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, κάθε άλλο παρά αναπτυσσόμενες είναι.

Αποτελούν σήμερα την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας αφού διατηρούν υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τις ανεπτυγμένες.

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι τα επενδυτικά κεφάλαια των αναπτυσσόμενων αγορών είναι περισσότερο βραχυπρόθεσμα και κερδοσκοπικά και ως εκ τούτου θα δημιουργήσουν έντονη μεταβλητότητα στην ρηχή ελληνική αγορά.

Η παρατήρηση αυτή είναι σε κάποιο βαθμό αληθινή, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι στην φάση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, (παλεύει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης) είναι δύσκολο να προσελκύσει κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία είναι εξ’ ορισμού συντηρητικά και αναζητούν περισσότερο σταθερά περιβάλλοντα.

Η αγορά μας όμως έχει απόλυτη ανάγκη από εισροή φρέσκων κεφαλαίων, για να ξαναζωντανέψει και να μπορέσει στο μέλλον να προσελκύσει επενδυτές κάθε κατηγορίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την βοήθεια των hedge funds τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά, και η χώρα είναι πολύ κοντά να ξαναβγεί στις αγορές.

Επιπρόσθετα η χώρα μας, ως χώρα της ευρωζώνης, είναι η μοναδική αναπτυσσόμενη οικονομία που προσφέρει μειωμένο συναλλαγματικό κίνδυνο στους επενδυτές.

Ο συναλλαγματικός κίνδυνος στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές είναι πλέον αρκετά σημαντικός, ιδιαίτερα μετά την αναμενόμενη εντός του 2014 αλλαγή στην νομισματική πολιτική των Η.Π.Α. Έτσι η χώρα μας θα φαντάζει ένα ασφαλέστερο καταφύγιο σε σχέση με τις λοιπές αναδυόμενες αγορές.

Οι άμεσες αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, από τα ονομαζόμενα παθητικά funds υπολογίζονται από αρκετές επενδυτικές τράπεζες να υπερβούν τα 500 εκ. ευρώ και εστιάζονται στις 10 μετοχές που θα απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece.

Αυτές οι εισροές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 26-Νοεμβρίου, το σημαντικότερο όμως όφελος για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι μπήκε ξανά στο ραντάρ των ξένων και θα μπορέσει να προσελκύσει σημαντικά περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον, εφόσον οι οικονομικές εξελίξεις κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook