Υλικά

• 1 κιλό χταπόδι
• 300 γρ. μικρά ολόκληρα πατατάκια
• 100 γρ. αλεύρι
• 150 γρ. ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 150 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες
• 100 γρ. μαραθόριζα, ψιλοκομμένη
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 150 ml. κόκκινο κρασί
• 40 γρ. τοματοπολτό
• 100 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
• 10 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν με 80 ml. νερό. Μόλις μισοψηθεί το χταπόδι το αποσύρουμε κατά μέρος και στο ζωμό που έμεινε στην κατσαρόλα, διαλύουμε τον τοματοπολτό. 

Παράλληλα, αλευρώνουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και σε τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο, το τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος. 

Σε άλλο τηγάνι, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, θωρακίζουμε τις πατάτες (ολόκληρες με το φλούδι τους). Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τη μαραθόριζα συνεχίζοντας το τσιγάρισμα για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά και να πάρουν χρώμα οι πατάτες. 

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το χυμό πορτοκαλιού και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Ρίχνουμε και το διαλυμένο τοματοπολτό και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά.

Στρώνουμε σε ταψί, πρώτα τις πατάτες και απο πάνω τα πλοκάμια του χταποδιού. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το ξύσμα του πορτοκαλιού. 

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 75 λεπτά της ώρας.