Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, διάρκειας 10 ημέρων προχωρούν από την ερχόμενη Παρασκευή 6 Μαίου οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Το Σωματείο ζητεί να διατηρηθεί το υφιστάμενο status στην επιχειρησιακή σύμβαση, ωστόσο διοικητικές πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε για φέτος κατά 15% το συνολικό εργατικό κόστος για τον όμιλο.

Η διοίκηση έχει αντιπροτείνει την επέκταση του ωραρίου εργασίας από τις 38 στις 40 ώρες, τη σύνδεση της καταβολής των 3 επιπλέον μισθών με την παραγωγικότητα – γιαφέτος, μόνο σε σχέση με την πορεία του ομίλου και όχι με βάση ατομική αξιολόγηση – καθώς και την χορήγηση του χρονοεπιδόματος σε ποσοστό 4,5% – 5% σε βάθος πενταετίας. αντί σε ποσοστό 3% ετησίως όπως ισχύει σήμερα.

Στη διοίκηση δηλώνουν απογοητευμένοι και ο ο Διευθυντής Δημοσίων & Εταιρικών Σχέσεων κ. Ευάγγελος Στράνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι \”ο όμιλος είναι αποφασισμένος να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα των μετόχων και των καταναλωτών. Κυρίως, όμως, θα προασπίσει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει το Σωματείο οδηγεί σε αδιέξοδο και είναι εκτός τόπου και χρόνου.Η διοίκηση επιδιώκει με την βελτιωμένη πρότασή της να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εμπορικού και βιομηχανικού ομίλου της χώρας\”

Είναι προφανές ότι τα Ελλ.Πε. θα κινηθούν νομικά και θυμίζουμε εδώ ότι η προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση, η οποία είχε ως αντικείμενο την ελλιπή στελέχωση του Διυλιστηρίου θεσσαλονίκης, είχε τελικώς κριθεί παράνομη από τη δικαιοσύνη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook