Τι θα συνέβαινε εάν μία εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο τροποποιούσε καθοδικά τα οικονομικά αποτελέσματά της, 15 μήνες μετά την αρχική δημοσιοποίησή τους; Η μετοχή της θα υποχωρούσε δραματικά και οι βασικοί της μέτοχοι θα απαιτούσαν τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, όπως εξηγούν αναλυτές.

Αυτή όμως, δεν είναι η περίπτωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Η δημοσιοποίηση, αρχές Φθινοπώρου, των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012 αποκάλυψε ζημιές ύψους 26,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή παρέμεινε αθέατη.

Συγκεκριμένα τα οικονομικά μεγέθη του 2011 τροποποιήθηκαν, γεγονός που αποτυπώνεται στις Οικονομικές Καταστάσεις του 2012. Πρόκειται για μία διαδικασία που προβλέπεται από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ωστόσο δεδομένου ότι η αναμόρφωση αλλάζει παντελώς την εικόνα της ΔΕΚΟ, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του 2011, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.

Τα κέρδη προ φόρων έγιναν ζημιές

Σύμφωνα με την αναμόρφωση των μεγεθών, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που το 2011 διαμορφώθηκαν σε 16,8 εκατ. ευρώ, απέκτησαν αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν στα -12,5 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή το 2011 η σχέση EBITDA προς πωλήσεις ήταν 10,36%, ενώ όπως προκύπτει από την αναμόρφωση του 2012 η ίδια σχέση ανήλθε στο -9,40%.

Επίσης, ο κύκλος εργασιών του 2011 επαναδιατυπώθηκε από 162,4 εκατ. ευρώ σε περίπου 133,1 εκατ. ευρώ και οι ζημιές μετά από φόρους αυξήθηκαν ισόποσα –μετά την επαναδιατύπωση– σε 56,3 εκατ. ευρώ (από 26,9 εκατ. ευρώ).

Προσεκτικότερη εξέταση των Οικονομικών Καταστάσεων φανερώνει ακόμη ότι η αξία του κόστους πωλήσεων εμπορευμάτων και υλικών αυξάνεται από 14,6 εκατ. ευρώ το 2010, σε 42,4 εκατ. ευρώ το 2011. Αυτό, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών στις χρήσεις 2010 και 2011 παρουσιάζει μικρή μεταβολή (149,8 εκατ. και 162,4 εκατ. αντίστοιχα).

Ωστόσο, το κόστος των εμπορευμάτων και υλικών «διορθώνεται» στην αναθεωρημένη έκθεση του 2012 σε 28,9 εκατ. ευρώ για το 2011 και διαμορφώνεται στα 10,6 εκατ. ευρώ για το 2012.

Αποθέματα

Την ίδια στιγμή, η συνολική αξία των αποθεμάτων αυξήθηκε στα 101,2 εκατ. ευρώ από 91,8 εκατ. ευρώ το 2011, όταν ο τζίρος μειώθηκε στα 86,7 εκατ. ευρώ το 2012 (από 133,1 εκατ. την περασμένη χρονιά).

Επίσης, η αξία των αποθεμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας (παραγωγή σε εξέλιξη) ανήλθε το 2012 σε 42,5 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέγεθος όμως, μοιάζει υψηλό, εάν συγκριθεί με τον κύκλο εργασιών του 2012 που διαμορφώνεται στα 86,7 εκατ. ευρώ, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 50% αυτού.

Όλα αυτά, όταν οι ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν στην οικονομική έκθεση του 2012 ότι η ΕΑΒ, που διαθέτει και τελωνειακή αποθήκη, δεν διενήργησε απογραφή των αποθεμάτων της για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2012.

«Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη δυνατό να λάβουμε κατάλληλα και επαρκή ελεγκτικά τεκμήρια για την επιβεβαίωση λογαριασμών αποθεμάτων, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, καθώς και της παραγωγής σε εξέλιξη κατά την 31.12.2012, με συνέπεια να διατηρούμε επιφύλαξη για τα υπόλοιπα των ανωτέρω λογαριασμών» αναφέρουν.

Τι απαντά η ΕΑΒ

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της ΕΑΒ, η αναμόρφωση των ταμειακών ροών της χρήσης του 2011, πραγματοποιήθηκε με στόχο αυτές να καταστούν συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες του 2012.

Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΔΕΚΟ με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr σημειώνουν ότι η αναμόρφωση των ταμειακών ροών του 2011 πραγματοποιήθηκε λόγω διόρθωσης τιμολογίων προκαταβολών ύψους 29,3 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ΕΑΒ. Το ποσό αυτό δηλαδή, είχε προσμετρηθεί στις πωλήσεις του 2011 και -σύμφωνα με όσα αναφέρουν από την εταιρεία- δεν είχε εισπραχθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2012, οπότε δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011.

Όσον αφορά στα αποθέματα σημειώνουν: «η αύξηση των αποθεμάτων προέρχεται από τα υπό κατασκευή προϊόντα. Δεν αφορά τα πραγματικά αποθέματα. Πρόκειται για ημιτελή προϊόντα που δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί. Στο τέλος του 2012 υπήρχε σημαντικός φόρτος ημιέτοιμου προϊόντος προς πώληση και είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών που υπάρχουν στην παραγωγική διαδικασία. Τα πραγματικά αποθέματα (ανταλλακτικά κτλ) έχουν μειωθεί».

Αναρτήθηκαν για να αποσυρθούν

Η ΕΑΒ τον περασμένο Αύγουστο είχε αναρτήσει στον εταιρικό ιστότοπό της τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012, τα οποία αποσύρθηκαν ύστερα από μερικές ημέρες. Τα συγκεκριμένα μεγέθη, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, διαφέρουν από τα αποτελέσματα που ενέκρινε τον Σεπτέμβριο η νεοδιορισθείσα διοίκηση της ΔΕΚΟ.

Για τη συγκεκριμένη ανάρτηση και απόσυρση έχει κατατεθεί προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας κοινοβουλευτική ερώτηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε καρατομήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΒ σε συνέχεια της άσκησης κακουργηματικής ποινικής δίωξης στα μέλη της Διοίκησης της εταιρείας από τον Επίκουρο Οικονομικό Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι βασικός πελάτης της ΕΑΒ είναι η αμερικανική εταιρία Lockheed Martin, με τη ΔΕΚΟ να έχει εξαιρεθεί από την «ομάδα» των αμυντικών βιομηχανιών για τις οποίες η τρόικα ζητά να κλείσουν.

Η εφημερίδα «Κεφάλαιο» σε δημοσίευμα (1/12/2012) με τίτλο «Έτσι κατέρριψαν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» είχε αναφερθεί στην σπατάλη εκατομμυρίων που ελάμβανε χώρα στην κρατική εταιρεία.

capital.gr/Δημήτρης Δελεβέγκος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook