Στις εκδηλώσεις «100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα» που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου ο Σύλλογος Κρητών Βελγίου ,το Γραφείο Εκπαίδευσης Βελγίου και η Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Βελγίου εγκαινιάστηκε και η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λευκόχειρα \”Γράμματα στον Γκρέκο\”, σε έναν διάλογο με τον Νίκο Καζαντζάκη και τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού διανοητή.

Στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε στους Αγώνες των Κρητικών και την Ένωση με την Ελλάδα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι :

«Πρόκειται για μια Ιστορική Δικαίωση του Κρητικού Λαού και αποτέλεσμα μιας μεγάλης , οδυνηρής και αιματοβαμμένης πορείας ,αγώνα και θυσιών που κατέστησαν την Κρήτη και την Ελευθερία έννοιες ταυτόσημες»

Παράλληλα ο κ. Κουράκης μίλησε για τις σημαντικές προσωπικότητες το Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την προσφορά τους στη παγκόσμια ιστορία και στον πολιτισμό .

Συγκεκριμένα Δήμαρχος Ηρακλείου μιλώντας και για τον Οικουμενικό Συγγραφέα ,διαχρονικό στοχαστή και σπουδαίο Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη , επεσήμανε ,ότι είναι πάντα επίκαιρος ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο και με αφορμή ότι οι Βρυξέλλες είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αναφέροντας αυτό που ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρούσε σημαντικό για την ευτυχία στο έργο του Αλέξης Ζορμπάς,την εκπλήρωση του καθήκοντος:

«Ευτυχία θα πει να κάνεις το χρέος σου. Κι όσο πιο δύσκολο το χρέος, τόσο πιο μεγάλη η ευτυχία»

«Κάποιοι εδώ, είπε ο κ. Κουράκης έχουν χρέος να κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους ,να τους κάνουν να ευημερούν . Πρέπει να καταλάβουν ότι υπηρετούν τους πολίτες , τη Δημοκρατία και όχι τις αγορές και τα συμφέροντα» πρόσθεσε αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.

Αναφερόμενος στον μεγάλο Κρητικό Ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο ο κ. Κουράκης τόνισε ότι το 2014 που συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατό του ο Δήμος Ηρακλείου τον τιμά με εκδηλώσεις στη Κρήτη ,την Αθήνα και το Τολέδο.

Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης , ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο συντονιστής του Γραφείου Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες πρώην Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Αλεξάκης με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook