Μετά την επιτυχημένη πρώτη προβολή του ιστορικού δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ \”1866\” στα Χανιά, καθώς και της παρουσίασης του ποιήματος \”Κρητικοπούλα\”, οργανώνεται η ίδια εκδήλωση στην Αθήνα από την Ιστορική & Εθνολογική Εταιρία Ελλάδος, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Στην όμορφη αυτή εκδήλωση, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ το οποίο πραγματεύεται ως κύριο άξονα του, την ιστορική επανάσταση του 1866 και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, σκιαγραφώντας παράλληλα ιστορικά στοιχεία που διαδραματίζονται από τα μέσα του 19ου αιώνα (1855) μέχρι την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους και την ένωση της με την Ελλάδα το 1913.

Βασικοί χαρακτήρες της υπόθεσης, ο γενικός αρχηγός Κυδωνίας, Χατζη Μιχάλης Γιάνναρης και ο ανιψιός του, λόγιος Αντώνης Γιάνναρης. Μέσα από τις δραματοποιημένες σκηνές της επανάστασης του 1866, καταδεικνύεται η σημασία των γεγονότων στην μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων.

Άρτια πλαισιωμένο από καταξιωμένους έλληνες ηθοποιούς και υπό την σκηνοθεσία του γνωστού σκηνοθέτη Φώτη Κωνσταντινίδη, η μονόωρη κινηματογραφική αναδρομή προσφέρει στο θεατή ένα σύνολο ιστορικών γεγονότων και γνώσεων, όλα στημένα στις πραγματικές, γραφικές τοποθεσίες που έλαβαν χώρα.

Επίσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα του ποιήματος του Χατζη-Μιχάλη Γιάνναρη με τίτλο «Κρητικοπούλα», το οποίο επανεκδίδεται για πρώτη φορά, του ποιήματος που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως “ο Ερωτόκριτος της Τουρκοκρατίας”

Αξίζει να σημειωθεί η επανέκδοση της «Κρητικοπούλας» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και του παραγωγού του ντοκιμαντέρ «1866», λειτουργώντας έτσι ως μια σπάνια σύζευξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημοσίων φορέων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook