Η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για «άμεση» καταβολή της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, παίρνει αναβολή για… κάποια στιγμή στο μέλλον. Βάσει των αρχικών εξαγγελιών η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών όσων δικαιούνται το επίδομα, θα γινόταν σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή της αίτησής τους.

Ωστόσο, αν και σήμερα συμπληρώνεται το 20ημερο για όσους υπέβαλαν το αίτημα στις 25 Οκτωβρίου –την πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος- οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να υπομείνουν το κρύο ως το τέλος του μήνα και βλέπουμε.

Όπως διευκρινίστηκε σήμερα στο newpost.gr από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που διαχειρίζεται τις αιτήσεις, «μιλάμε για 20 εργάσιμες, ίσως και 25, που μπορεί να είναι και παραπάνω, αναλόγως του όγκου των αιτήσεων. Οι πρώτοι που υπέβαλαν αίτηση, θα πρέπει να υπολογίζουν γύρω στις 25 Νοεμβρίου και βέβαια με την προϋπόθεση ότι έχουν κλικάρει την επιλογή να πάρουν προκαταβολή».

Έως σήμερα, στην εκπνοή της τρίτης εβδομάδας λειτουργίας του συστήματος, έχουν υποβληθεί περίπου 260.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 230.000. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναμένουν επίδομα 35 λεπτών για κάθε λίτρο που θα αγοράσουν (από 28 λεπτά που ήταν πέρσι), με τελικό ποσό χρέωσης στην τσέπη του καταναλωτή, περίπου 0,95 ευρώ ανά λίτρο.

Έμποροι πετρελαίου θέρμανσης: «Ακόμη ούτε μπετονάκι»

Τεράστιο πρόβλημα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι έμποροι πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η πτωτική πορεία του υδράργυρου τα τελευταία 24ωρα δεν συνέβαλε στην τόνωση της αγοράς.

Ερωτηθείς αν οι αισθητά πιο χαμηλές θερμοκρασίες, διαφοροποίησαν με κάποιο τρόπο τις καθηλωμένες σε μηδενικά επίπεδα παραγγελίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Κυριάκος Καρτάνος… απλώς γέλασε παρατεταμένα. «Δεν κινείται τίποτα! Ούτε μπετονάκι δεν πουλάμε. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Τι να παραγγείλει;», σχολίασε ο ίδιος στο newpost.gr.

Η πρόγνωση για θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο στους 6 βαθμούς, Δράμα στους 5, Καστοριά και Μέτσοβο στους 4, Πτολεμαΐδα στους 4 την Κυριακή και 2 την Δευτέρα), δεν φαίνεται να έχει κινητοποιήσει τους καταναλωτές ούτε στη Βόρειο και Δυτική Ελλάδα.

«Αυτό που έχει αυξηθεί είναι οι αιτήσεις για επίδομα, όχι οι παραγγελίες. Αν δεν καταβληθεί το επίδομα, δεν θα αλλάξει το σκηνικό», επισημαίνει στο newpost.gr ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών της χώρας, Μιχάλης Κιούσης.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν μέσω της εφαρμογής του taxisnet, τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% του επιδόματος και ολόκληρο το ποσό στη συνέχεια. Κρίσιμο είναι να μην αμελήσει ο αιτών να κλικάρει στην σχετική φόρμα την επιλογή «προκαταβολή», η οποία θα εισπραχθεί πριν από την αγορά, διαφορετικά θα λάβει την επιδότηση μόνο όταν προσκομίσει τα τιμολόγια αγοράς.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook