Την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και να εξοπλιστεί το ίδρυμα με μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, αναδεικνύει ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η μη λειτουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ασθενών από το Νομό Χανίων και τη Δυτική Κρήτη γενικότερα, να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είτε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες.

Η αναγκαστική μετάβαση των ασθενών σε νοσοκομεία και θεραπευτήρια εκτός Χανίων συνεπάγεται σημαντική ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Ο κ. Δαμιανάκης προσθέτει ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποτελεί το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα σε ολόκληρη την Κρήτη που διαθέτει ακτινοθεραπευτικό τμήμα και, όπως είναι εύλογο, δεν είναι πάντοτε σε θέση να αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. Έτσι, όπως αναφέρει, πολλοί ασθενείς απευθύνονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής, δεδομένων και των μεγάλων χρόνων αναμονής που παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας.

Ακόμη, ο κ. Δαμιανάκης τονίζει ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει καθοριστεί επισήμως ένα σαφώς προσδιορισμένο πλαίσιο κοστολόγησης της ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις στο έλεος των κερδοσκόπων.

Επίσης, ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρεται στην ανάγκη εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων με έναν αξονικό και ένα μαγνητικό τομογράφο προκειμένου να βελτιωθούν ουσιαστικά οι υπηρεσίες υγείας που παρέχει. «Ασφαλώς», όπως σημειώνει, «η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών σε ένα Γενικό Νοσοκομείο, δεν τιμά το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Παρέμβαση Ε.Κουρουπάκη

Συγκεκριμένα στην παρέμβασή της στη Βουλή η κα.Κουρουπάκη αναφέρει ότι:

\”Προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου και να συμπληρωθεί η λειτουργία του με τμήμα ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας είναι απαραίτητη η προμήθεια ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας. Ο ιατρικός εξοπλισμός νέας γενιάς είναι απαραίτητος για τη σωστή εφαρμογή των σύγχρονων τεχνικών ακτινοθεραπείας (στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, ακτινοχειρουργική).

Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι για τη σωστή λειτουργία του τμήματος αλλά και την ορθή χρήση των παραπάνω μηχανημάτων προκύπτει ως αναγκαιότητα η στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από γιατρούς, ακτινοφυσικούς, νοσηλευτές και τεχνολόγους.

Με βάση τα προαναφερθέντα και μετά από ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων κύριο Δουλγεράκη για την ένταξη της προμήθειας του μαγνητικού και αξονικού τομογράφου στο ΕΣΠΑ, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης κατά τον ίδιο τρόπο των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας στο ΕΣΠΑ ;
2. Υπάρχει δυνατότητα προκήρυξης επιπλέον θέσεων στο ΓΝΧ προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το συγκεκριμένο τμήμα ; \”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook