Να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση για τη διάσωση των τραπεζών ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), την Παρασκευή. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο ESM θα μπορεί να εξαγοράζει μερίδια τραπεζών σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις και οι μέτοχοί τους αδυνατούν να τις διασώσουν.

Μάλιστα, σημειώνει το Reuters, με την απόφαση αυτή φαίνεται να επιλύονται οι διαφωνίες της Γερμανίας με άλλες χώρες της ευρωζώνης για το εάν το Ταμείο θα έπρεπε να αποτελεί ύστατη λύση για τις τράπεζες εκείνες, που, σύμφωνα με τις διαγνωστικές μελέτες των κεντρικών τραπεζών του χρόνου, αποδειχτεί ότι χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το εργαλείο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με όριο τα 60 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου, μετά την σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism).

Για την απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από τον ESM, η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία επί της νομοθεσίας που θα προβλέπει την δυνατότητα επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, ακόμη και σε μεγαλοκαταθέτες, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσει μία τράπεζα.

Ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Άλλη προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αναλάβει την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2014.

Επιπλέον, η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει την νομοθεσία της, που αυτή τη στιγμή απαγορεύει ρητά την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

in.gr