Τη χρηματοδότηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης από τη μια μεριά της Κρήτης μέχρι την άλλη, εξήγγειλε από τα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. Λευτέρης Κοπάσης, η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ανακοίνωσε χθες πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΟΑΚ με θέμα την ανάπτυξη του Διευρωπαικού οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την οδική ασφάλεια στην Κρήτη (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, σκοπός της σύνταξης αυτής της μελέτης, είναι η ενσωμάτωση όλων των αποσπασματικών μελετών σε μια στρατηγική μελέτη, μέσω της οποίας, ο ΟΑΚ, θα καθορίσει τις προτεραιότητες, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιούνται σταδιακά.

\"\"

\"\"   \"\"

Πέρα από τα έργα που είναι σε εξέλιξη και πέρα από τις μελέτες με όποιο βαθμό ωριμότητας έχουν, αυτή τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της με 1 εκατομμύριο ευρώ από το τρέχον επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

Σε ότι αφορά στο θέμα της μεταφοράς κονδυλίων έργων του ΕΣΠΑ απο την Κρήτη σε άλλα οδικά έργα της χώρας, ο κ.Σιμόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα εκτελεστούν κανονικά και χωρίς πρόβλημα στην χρηματοδότηση, όλα τα έργα τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί και δημοπρατούνται.

Παράλληλα ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων και ο πρόεδρος του ΟΑΚ ΑΕ κ.Δεικτάκης, γνωστοποίησαν πως μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει και η δημοπράτηση του πολυαναμενόμενου έργου στον κόμβο των Μουρνιών στα Χανιά.

Επιπλέον ο κ.Δεικτάκης, αναφερόμενος στους άμεσους στόχους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, επεσήμανε την πλήρη απορρόφηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί, την ένταξη νέων έργων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατομ. ευρώ και την προσπάθεια επέκτασης του Νότιου Οδικού Άξονα και στην δυτική Κρήτη.

\"\"

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, πέραν των στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, παρέστησαν και Βουλευτές απο ολόκληρο το νησί, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Δήμαρχοι καθώς επίσης και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων.

Να σημειωθεί πως όλοι όσοι πήραν τον λόγο στην τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκαν στον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΑΚ στην ανάπτυξη της Κρήτης, ενώ επεσήμαναν και στην εξαιρετική προσπάθεια που έγινε για την δημιουργία του Οργανισμού στην Κρήτη, με έδρα τα Χανιά, όταν ήταν Υφυπουργός της κυβέρνησης ο Μανούσος Βολουδάκης.

Απο την πλευρά του ο κ.Βολουδάκης σε δηλώσεις του, τόνισε πως ο ΟΑΚ μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην δημιουργία σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου στην Κρήτη για δύο λόγους : \” Ο πρώτος είναι ότι μπορεί να ξεπεράσει την γραφειοκρατία των Αθηνών, γιατί ο ίδιος είναι η προισταμένη αρχή των έργων που καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ΟΑΚ αποτελεί έναν ισχυρό φορέα που μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο απο τα Ευρωπαικά κονδύλια, απότι οι τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, ή μεμονωμένοι φορείς\”.

\”Η δημιουργία του ΟΑΚ είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης – όταν ήμουν υφυπουργός – με το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης και τους Βουλευτές της Κρήτης\” είπε ο Βουλευτής Χανίων, επισημαίνοντας πως ο ΟΑΚ ξεκινά με πνεύμα συγκρητισμού για την ανάπτυξη ολόκληρης της Κρήτης.
 
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα 

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook