Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία 37 ημερών οι Καναδοί τη Δευτέρα οδεύουν από το πρωί στις κάλπες για να ψηφίσουν στις ομοσπονδιακές εκλογές τη νέα τους κυβέρνηση.

Χτες, την τελευταία μέρα της καμπάνιας οι αρχηγοί όλων των κομμάτων προσπάθησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι το δικό τους κόμμα είναι η καλύτερη προοπτική γιά τον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ συνέχισε να προπαγανδίζει για μια κυβέρνηση Συντηρητικής πλειοψηφίας, τονίζοντας πως μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Νεοδημοκρατικού κόμματος θα αυξήσει τους φόρους και θα θέσει την οικονομία σε κίνδυνο.

Στην αρχή η πολιτική του Χάρπερ στρεφόταν εναντίον του ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος Μάικλ Ιγκνάτιεφ, αλλά αφότου το τρίτο κόμμα των Νεοδημοκρατών άρχισε να έχει τρομερό ρεύμα (έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις στον Καναδά και πρώτο στο Κεμπέκ), ο Χάρπερ στράφηκε εναντίον του αρχηγού του Τζάκ Λέιτον.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν χτες από την εταιρεία Nanos Research δείχνουν πως προηγούνται οι Συντηρηικοί με 6% έναντι των Νεοδημοκρατών.

Ο Λέιτον μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κεμπέκ χτες για πρώτη φορά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός του Καναδά.

Πάντως, κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι αποτέλεσμα θα φέρουν αυτές οι κάλπες. Εαν οι Συντηρητικοί βγάλουν κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά δεν λάβουν την ψήφο εμπιστοσύνης απο το Κοινοβούλιο, είναι πιθανό να προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των Νεοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

Επίσης υπάρχει περίπτωση, η κεντροαριστερή ψήφος να διασπασθεί ανάμεσα στους Νεοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και τελικά να βγεί κυβέρνηση Συντηρητικής πλειοψηφίας.

Δεν είναι σίγουρο αν ο Ιγκνάτιεφ θα λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά ο Λέιτον δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντως, αυτές οι εκλογές στον Καναδά είναι απρόβλεπτες και κρύβουν ένα πολιτικό θρίλερ για την ανατροπή του διπολισμού στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook