«Οργιάζουν» δεκάδες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα έχοντας ως «κάλυψη» την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων χρησιμοποιώντας νέες τακτικές στους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους με σκοπό την εκμετάλλευση των υπηρεσιών τους.

Δεδομένης της μεγάλης ανεργίας στη χώρα μας και την υπερπροσφορά υποψήφιων υπαλλήλων, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που βρίσκουν «παραθυράκια» για να αφαιρέσουν από εργαζομένους κάθε δικαίωμα διεκδίκησης μισθού.

Ακόμη και συμβάσεις εργασίας με μηδενικό μισθό παραδίδουν στους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους αρκετές εταιρείες υπό τον μανδύα της… εκπαίδευσης δίχως να τηρούν καμία νομιμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμβαση γνωστής εταιρείας marketing στην Αθήνα που δημοσιεύει το newpost.gr και η οποία δόθηκε σε νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο.

Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός τριμήνου, «η πρώτη των συμβαλλομένων (δηλαδή η εταιρεία) δεν υποχρεούται να καταβάλει στη δεύτερη των συμβαλλομένων (υπάλληλο) αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών. Η δεύτερη των συμβαλλομένων αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει σε ορισμένο χρονικό διάστημα στην πρώτη των συμβαλλομένων τις ανεξάρτητες υπηρεσίες της ως εκπαιδευόμενος τμήματος. Η δεύτερη των συμβαλλομένων παρέχει τις υπηρεσίες της με δικά της μέσα και υλικά στον τόπο και χρόνο για την χωρίς προβλήματα παροχή των υπηρεσιών της».

Εν ολίγοις, ο εργαζόμενος θα πληρώνει με δικά του έξοδα τα μεταφορικά έξοδα από και προς την εργασία, δεν μπορεί να διεκδικήσει μισθό για τρεις μήνες και δεν γίνεται καμία αναφορά ή δέσμευση από μέρους της εταιρείας ως προς το αν πρόκειται να προσληφθεί «κανονικά» σε επόμενο διάστημα, ούτε διευκρινίζονται οι όροι της υποτιθέμενης μαθητείας που την διαχωρίζει από την πλήρη παροχή έργου όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας που αμείβονται.

Ερωτήματα εγείρονται φυσικά για την όποια νομική ισχύ μιας τέτοιας σύμβασης εργασίας και ποια είναι τα κίνητρα των εταιρειών πίσω από τέτοια έγγραφα.

newpost.gr/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook