Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το 10% των ασθενών που νοσηλεύεται στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλονται από σοβαρές λοιμώξεις με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της διάρκειας νοσηλείας τους. Απ\’ αυτούς, το 30% νοσηλεύεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το επιπλέον κόστος νοσηλείας για τα άτομα αυτά υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Πετρίκκο.

Όπως αναφέρθηκε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cambridge της Βρετανίας, στην εφαρμογή πρωτοκόλλου δράσης για την εξάλειψη του φαινομένου. Το πρωτόκολλο, διάρκειας εννέα μηνών, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικό» σε συνεργασία με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Αθανάσιο Τσακρή.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή, η Ελλάδα εμφανίζεται στην Ευρώπη με το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων μικροβίων, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών στον νοσοκομειακό χώρο.

Επιπλέον η μικροβιακή αντοχή στη χώρα μας δεν περιορίζεται στις μονάδες εντατικής νοσηλείας. Αφορά πλέον και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Κατάχρηση αντιβιοτικών

Η αντοχή στις λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης των υπαρχόντων αντιβιοτικών και εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς, ανέφερε ο κ. Τσακρής.

«Η εμπειρία έδειξε», είπε ο καθηγητής, «ότι όταν η συχνότητα των ανθεκτικών στελεχών περάσει ένα κρίσιμο σημείο, η διασπορά τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη και καταγράφεται εξάπλωση στην κοινότητα, στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα. Επομένως είναι απαραίτητο να παρθούν έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της αντοχής».

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook