Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μειώνεται ο ρυθμός σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, αποτυπώνεται επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 30% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ εκτιμάται ότι προσέγγισαν το 32% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου 2013 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών είχε διαμορφωθεί στο 27,8%.

Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 22,9% στη στεγαστική πίστη, στο 42,4% στην καταναλωτική πίστη και στο 27,5% στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η ανάσχεση των επισφαλειών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον των τραπεζών. «Αν δεν αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα, είναι ορατός ο κίνδυνος το 2014 οι τράπεζες να πρέπει να ενισχύσουν εκ νέου την κεφαλαιακή τους βάση για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» λένε στελέχη τραπεζών στην Καθημερινή.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook