«Φοιτητές του Κέμπριτζ στόχος της μυστικής αστυνομίας». Με αυτό το πρωτοσέλιδο, ο Guardian, αποκαλύπτει ότι Βρετανός αστυνομικός προσέγγισε φοιτητή και του πρότεινε χρήματα, προκειμένου να τον εξαγοράσει σαν πληροφοριοδότη για να παρακολουθεί μυστικά τις πολιτικές δραστηριότητες των συμφοιτητών του στο Κέμπριτζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο φοιτητής προσποιήθηκε ότι ενδιαφέρεται, βιντεοσκόπησε την συνομιλία και αποκάλυψε την «επιχείρηση» της στρατολόγησής του σε όλο το πανεπιστήμιο.

Στο βίντεο, ο αστυνομικός εξηγεί ότι οι αρχές χρειάζονται πληροφοριοδότες για να συγκεντρώνουν «χρήσιμα στοιχεία» για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, καθώς είναι «αδύνατον» πράκτορές της να διεισδύσουν στο πανεπιστήμιο. Ζητάει επίσης από τον νεαρό φοιτητή να παρακολουθήσει εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων επειδή «οι ιδέες και οι συζητήσεις τους μπορεί να επηρεάζουν ολόκληρη την κοινότητα».

Καθήκοντα του φοιτητή-πληροφοριοδότη θα ήταν να κατονομάζει τους φοιτητές που θα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, να καταγράφει τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, και να δίνει στοιχεία για τους επικεφαλής τους.

Θα έπρεπε επίσης να παρακολουθεί δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, και να αντλεί από εκεί πληροφορίες και λεπτομέρειες για σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις.

Προσποιούμενος ότι ήθελε κάποιες διευκρινίσεις, ο φοιτητής ρώτησε τον αστυνομικό αν οργάνωση συμφοιτητών του που είχε διαμαρτυρηθεί κατά της φορολόγησης των διδάκτρων και της περικοπής δαπανών στον τομέα της εκπαίδευσης θα παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον.

«Ακριβώς τέτοια πράγματα ψάχνουμε. Είναι βασικό να ξέρουμε πότε συναντιούνται, τι συζητάνε, τι σχεδιάζουν…», ήταν η απάντηση που έλαβε, και κατέγραψε στο βίντεο.

Ο μυστικός αστυνομικός προσέγγισε τον φοιτητή στις αρχές του Οκτωβρίου. Τον ρώτησε επίσης να θα μπορούσε να πάει σε αστυνομικό τμήμα στο Κέμπριτζ, για να βοηθήσει τις αρχές για ένα ζήτημα, το οποίο όμως δεν του αποκάλυψε.

Ο Guardian γράφει ότι το όνομα του αστυνομικού είναι εν γνώσει της εφημερίδας, αλλά δεν το αποκαλύπτει, και τον αναφέρει με το ψευδώνυμο «Πίτερ Σμιθ».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook