Η υψηλή γαστρονομία των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Γηραιάς Ηπείρου εμπλουτίζεται τα τελευταία χρόνια από μία κυρίως ασιατική συνήθεια. Ο λόγος για την εντομοφαγία η οποία κάνει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους να δοκιμάζουν να ακρίδες, μυρμήγκια, τριζόνια και διάφορα άλλα περίεργα ως ανατριχιαστικά είδη.

Πολλά «εντομοφαγικά» εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στη πρωτεύουσα της διεθνούς γαστρονομίας, στο Παρίσι, ενώ παρόμοια εστιατόρια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη.

Στη Νίκαια της Κυανής Ακτής, ο σεφ του εστιατορίου «Αφροδίτη» Νταβίντ Φορέ -που έχει στο παλμαρέ του και ένα αστέρι Michelin - σερβίρει ήδη από τον Απρίλιο ένα αμιγώς εντομοφαγικό μενού που συνδυάζει μεταξύ άλλων, φουά γκρα με… τριζόνια.

Πριν από λίγες εβδομάδες άνοιξε στην Μονμάρτρη της γαλλικής πρωτεύουσας το εστιατόριο Le Festin Nu (σ.σ: «Το Γυμνό Γεύμα» ελληνιστί πήρε το όνομά του από το διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μπάροουζ), όπου οι πελάτες εχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα με βάση τα έντομα, όπως «σκαθάρια με παντζάρι και λάδι τρούφας», «σκορπιούς με πιπεριά και μαύρο σκόρδο» ή «ακρίδες με αυγά ορτυκιού».

Ο σεφ του εστιατόριου, Ελι Νταβιρόν μιλάει για «τρεις κατηγορίες πελατών που προσέρχονται στο Le Festin Nu: αυτοί που θεωρούν τα έντομα αηδιαστικά και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να τα δοκιμάσουν, αυτοί που δοκιμάζουν μεν, αλλά δεν ενθουσιάζονται από την εμπειρία και, τέλος, όσοι γεύονται έντομα και κατόπιν θέλουν να παραγγέλλουν μόνο τέτοια εντομοφαγικά πιάτα».

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» ήδη πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για την εντομοφαγία. Πριν λίγο καιρό άνοιξε το Διεθνές Κέντρο Εντόμων (IIC) στην Ολλανδία που συγκεντρώνει 15 εταιρίες και πανεπιστήμια τα οποία ασχολούνται με την παραγωγή εντόμων για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση, ενώ στη Γαλλία δύο εταιρίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο την ανάπτυξη ενός εντομολογικού διυλιστηρίου με στόχο να παράξουν τροφή για ιχθυοτροφεία και ορνιθοτροφεία με βάση ένα μείγμα από αλεύρι και έντομα.

Ο ίδιος ο ΟΗΕ, μέσω του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, είχε με έκθεση του το Μάιο ενθαρρύνει τη βρώση εντόμων, δίνοντας μάλιστα κατάλογο με 1.900 βρώσιμα είδη, ώστε να καταπολεμηθεί η πείνα ανά την υφήλιο.

zougla.gr