Ο σχεδιασμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου για την αντιμετώπιση κινδύνων από έντονα καιρικά, πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις, για την περίοδο 2014-2015 συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Παρουσία του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Ηρακλείου Αλέκου Ξωμεριτάκη, του Διευθυντή Γιάννη Τζανοκωστάκη, των εκπροσώπων δήμων, Σωμάτων Ασφαλείας, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, εθελοντικών οργανώσεων, φορέων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών εξετάστηκε αναλυτικά ο υπάρχων σχεδιασμός για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, ενώ τέθηκε και ο προγραμματισμός για την περίοδο 2014-2015.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε ότι «με τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, τα στοχευμένα έργα που έχουν ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο θωράκιση υπάρχει ωστόσο απευχόμαστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα», και πρόσθεσε:

«Βαρύτητα έχει δοθεί στα μεγάλα ρέματα και στα ρυάκια, αλλά αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε για άλλη μια φορά είναι να μην παρουσιαστούν ασυνείδητοι που θα ρίξουν τα ΄΄μπάζα τους΄΄ σε τέτοια ευαίσθητα σημεία, οπότε σε μια μεγάλη νεροποντή θα δημιουργηθούν αναπόφευκτα προβλήματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης αλλά και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Ξωμεριτάκης αναφέρθηκαν παράλληλα στο ασύρματο σύστημα ΄΄TETRA΄΄ που ήδη λειτουργεί σε ολόκληρη την Κρήτη, και συνεισφέρει στην αποτελεσματική και γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και για την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν:

-Επικίνδυνα σημεία στην Περιφερειακή Ενότητα για κατολισθήσεις (πτώσεις βράχων), χιονοπτώσεις, πλημμύρες.

-Προμήθεια και διανομή αλατιού.

-Συνεργασία και ετοιμότητα μεταξύ των Υπηρεσιών-Φορέων Πολιτικής Προστασίας.

-Βοήθεια από εθελοντικές ομάδες.

-Λήψη σημάτων προειδοποίησης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οδηγίες προς τους πολίτες από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα (Καταιγίδες-Χιονοπτώσεις).

Να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών, δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

- Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης, να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

- Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.

- Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/fisikes/fenomena.csp