Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αυστραλίας- Ινδονησίας η προκλητική δήλωση συμβούλου του Αυστραλού πρωθυπουργού ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας μοιάζει με Φιλιππινέζα πορνοστάρ της δεκαετίας του \’ 70.

Η άκομψη αυτή δήλωση έρχεται την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά τις αποκαλύψεις ότι η Καμπέρα υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλίες της ηγεσίας της Ινδονησίας.

\” Kάποιος που μοιάζει με Φιλιππινέζα πορνοστάρ της δκεαετίας του \’ 70 κι έχει ανάλογο ύφος απαιτεί να του ζητήσουμε συγγνώμη\”, υποστηρίζει ο σύμβουλος του Αυστραλού πρωθυπουργού, Μαρκ Τεξτορ, στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αυστραλίας και της Ινδονησίας, ο σύμβουλος του Αυστραλού πρωθυπουργού αναφερόταν στον Ινδονήσιο υπουργό Εξωτεριών, Μάρτι Ναταλεγάβα.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο αξιωματούχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου κόμματος Μαρκ Τέξτορ (υπεύθυνος στρατηγικής και δημοσκοπήσεων) υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη στους \”Ινδονήσιους φίλους\”, αν και αρνήθηκε ότι αναφερόταν στον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας. \”Το Twitter δεν είναι για διπλωματία», έσπευσε να τονίσει. Τόσο το Εργατικό κόμμα όσο και οι Πράσινοι στην Αυστραλία καταδίκασαν το αρχικό σχόλιο του Τέξτορ υπογραμμίζοντας πως επιδεινώνει τις σχέσεις της χώρας τους με την Ινδονησία.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν δύο 24ωρα, η Ινδονησία πάγωσε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αυστραλία, θεωρώντας ελλιπή την ανταπόκριση της αυστραλιανής κυβέρνησης στην ενόχλησή της μετά από τις αναφορές για παρακολούθηση του ινδονήσιου προέδρου και υπουργών της χώρας. Η Τζακάρτα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία με την Αυστραλία, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στο θέμα των αιτούντων άσυλο. «Είναι σαφές πως πρόκειται για λογικό βήμα» , δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουνογιόνο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook