Η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με τον τίτλο «Σφαγεία ΑΕ Χανίων» στην οποία θα συμμετέχει ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Χανίων με ποσοστό 80% και η δημοτική επιχείρηση Χανίων «Κύδων δημοτική ΑΕ», είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που διήρκεσαν για περισσότερο από τρείς μήνες.

Η συμφωνία, όπως πρώτο δημοσίευσε το Flashnews.gr, «κλείστηκε» σήμερα το μεσημέρι στην διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο με την παρουσία του ΔΣ του συλλόγου κτηνοτρόφων και της προσωρινής επιτροπής του συνεταιρισμού, του δημάρχου Χανίων κ.Μανώλη Σκουλάκη,των αντιδημαρχών Λ.Αμπαδιωτάκη και Κ.Πρωτοπαπαδάκη και του νομικού συμβούλου των κτηνοτρόφων Γ.Ντερμανάκη.

Όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης βάση της συμφωνίας, ο δήμος θα μεταβιβάσει το ακίνητο των δημοτικών σφαγείων στην δημοτική επιχείρηση με σύμβαση δωρεάς.

Η «Κύδων ΑΕ» θα εκμισθώσει το ακίνητο στην «Σφαγεία Χανίων ΑΕ» ενώ αμέσως μετά την σύσταση της εταιρείας και με ταχείς ρυθμούς (για αγώνα δρόμου έκανε λόγο ο κ.Σκουλάκης) θα συνταχθεί και θα υποβληθεί φάκελος για ένταξη του έργου εκσυγχρονισμών των σφαγείων στο πρόγραμμα «Αλ.Μπαλταντζής» του υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το μόνο που μένει, είναι να σταλεί και επίσημο έγγραφο των κτηνοτρόφων προς τον δήμο για την συμφωνία, προκειμένου να τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση η δωρεά του ακινήτου των σφαγείων προς την δημοτική επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Χανίων κ.Γιώργος Βενετάκης επεσήμανε πως οι κτηνοτρόφοι θέλουν την διαχείριση των σφαγείων στο πλαίσιο των σκοπών του Συνεταιρισμού που δημιουργούν και με στόχο να διαχειρίζονται οι ίδιοι την παραγωγή τους.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόταση του δήμου Χανίων ήταν στην νέα εταιρεία να συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες, αλλά υπήρξαν διαφωνίες ως προς τα ποσοστά και την διοίκηση και έτσι ο δήμος μετά από διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές προχώρησε στην τροποποιημένη πρόταση «προσφέροντας» την πλειοψηφία στους κτηνοτρόφους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Χανίων και Πρόεδρος της «ΚΥΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.» Γεώργιος Πουλιδάκης.

Τα «Σφαγεία ΑΕ Χανίων»

Το κόστος του εκσυγχρονισμού που είναι αναγκαίος για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία, εκτιμάται πως θα κυμανθεί σε 300 – 400 χιλιάδες ευρώ. Με δεδομένη την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αλ.Μπαλταντζής», το 50% του κόστους θα χορηγηθεί μέσω του προγράμματος και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το κεφάλαιο της εταιρείας.

Σε αυτό η «Κύδων δημοτική ΑΕ» θα συμμετέχει με μετρητά τουλάχιστον 40.000 ευρώ και υα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τον Συνεταιρισμό των κτηνοτρόφων ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει άτοκη χρηματοδότηση.

Μετά την επαναλειτουργία του, που αν όλα κυλήσουν γρήγορα, τοποθετείται εντός του 2011, το σφαγείο θα είναι δυναμικότητας δύο τόνων ημερησίως, ενώ πριν την διακοπή της λειτουργίας τους, τα «δημοτικά σφαγεία Χανίων» είχαν δυναμικότητα πέντε τόνων.

Η υποβάθμιση αυτή είναι αναγκαία καθώς θα θεωρούνται ως χαμηλής όχλησης και θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στον ίδιο χώρο, κάτι που ήταν αδύνατον με τους πέντε τόνους.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook