Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξετάζουν τη πιθανότητα παροχής φθηνών δανείων στις κυβερνήσεις που είναι στο ευρώ, ως κίνητρο για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτό αναφέρει το Reuters επικαλούμενο έγγραφο της Ε.Ε. που έχει στην κατοχή του.

Το έγγραφο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, προετοιμάσθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη συνάντηση υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Τα δάνεια θα αποτελέσουν μέρος των συμβολαιακών διακανονισμών, που θα έχουν δεσμευτική ισχύ η οποία θα σχετίζεται με τους στόχους των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τους στόχους εκείνους που θα ενεργοποιούν την καταβολή της δόσης του συμφωνηθέντος δανείου.

Τα δάνεια θα είναι ελκυστικά επειδή θα φέρουν χαμηλά επιτόκια συγκριτικά με αυτά που ισχύουν στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα δάνεια αυτά θα ισοδυναμούν σε κάποιο βαθμό με επιδοτούμενο δανεισμό που τελικά θα καθιστά αμοιβαίο τον κίνδυνο ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και συνεισφέρει στην μεταφορά κεφαλαίων, μια ιδέα ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, στην οποία αντιτίθεται η Γερμανία.

Για να εξασφαλίσει μια χώρα ένα τέτοιο δάνειο θα πρέπει να συγκροτήσει δεσμευτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων που στη συνέχεια θα λάβουν την έγκριση της υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης.

Το μέγεθος του δανείου δεν θα συνδέεται με το κόστος των μεταρρυθμίσεων και το δάνειο θα παρέχεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στήριξης της οικονομίας. Δεν διευκρινίζεται το χρονικό διάστημα του δανείου ότι και το μέγεθος αυτού.

Σημειώνεται ότι στα δάνεια αυτά δεν θα έχουν πρόσβαση χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες ή ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.

Ωστόσο χώρες όπως η Ιρλανδία, που βγαίνουν από το πρόγραμμα διάσωσης μπορούν να εξαιρεθούν.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook