Υλικά

• 1 κιλό παλαμίδα (1 ψάρι)
• 200 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 5-6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
• 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
• 100 γρ. μαύρες ελιές, απυρήνωτες
• ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 150 ml. νερό
• Χυμό από 2-3 μέτρια λεμόνια
• 1 κ. σούπας ρίγανη
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Πλένουμε το ψάρι και καθαρίζουμε τα εντόσθια (λέπια δεν έχει). Αφαιρούμε το κεφάλι, γιατί η παλαμίδα είναι από τα λίγα ψάρια που το κεφάλι τους δεν έχει φαγητό. 

Κόβουμε το ψάρι στη μέση (κατά μήκος), φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και βάζουμε ενδιάμεσα στο κρέας το μισό σκόρδο. 

Παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, τοποθετούμε τις πατάτες κομμένες, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο σκόρδο. 

Τοποθετούμε ανάμεσα τους το ψάρι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό και τις ελιές. Ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού και απλώνουμε κατά μήκος του ψαριού το ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 15 λεπτά της ώρας. Λίγο πρίν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.