Η πολιτική οικονομικής λιτότητας φέτος στην περιφέρεια της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) κυμάνθηκε περίπου στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται έρευνα της Citi.
Με τις συζητήσεις για την οικονομική ενοποίηση να αναμένεται να συνεχιστούν και το 2014 οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν κατά την περίοδο 2011 – 2012 δεν θα συνεχιστούν, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία παρά τα αστάθεια στα οικονομικά τους θα ακολουθήσουν την οδό της εγκατάλειψης της λιτότητας.
Έτσι, σύμφωνα με την Citi τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα παραμείνουν υψηλότερα από το αναμενόμενο ενώ δεν διαφαίνεται σταθεροποίηση των ελλειμμάτων σε βάθος κάποιων χρόνων.
Το γεγονός ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2013 θα ήταν μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν, σύμφωνα με την Citi ήδη γνωστό από την ανακοίνωση των προϋπολογισμών του 2013.
Η λιτότητα εδραιώθηκε στην Ευρώπη τα έτη 2011 και 2012 και η ανάπτυξη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα γεγονός που κάνει μια επιβράδυνση του ρυθμού της δημοσιονομικής εξυγίανσης
δικαιολογημένη, αναφέρει η Citi.
Για τη σαφέστερη εικόνα του μεγέθους της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη “ζημιά” που αυτή έκανε στην οικονομική ανάπτυξη, η Citi δημιούργησε το δείκτη συνολικής \”δημοσιονομικής προσπάθειας» για τη ζώνη του ευρώ, σταθμισμένο με το μέσο όρο των δημοσιονομικών μέτρων από έξι χώρες ανάμεσα σ\’ αυτές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, όπως αυτά παρουσιάζονται στα προσχέδια των προϋπολογισμών. 
newmoney.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook