Το Πεκίνο έστειλε πολεμικά αεροσκάφη, ενώ νωρίτερα το ίδιο έκανε και το Τόκιο – Αντιδρούν οι ΗΠΑ με τη «μονομερή» ενέργεια της Κίνας
Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Κίνας-Ιαπωνίας και στο βάθος οι ΗΠΑ, με αφορμή τη νεο – κηρυχθείσα ζώνη εναέριου ελέγχου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Σε μια μονομερή απόφαση, σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, η Κίνα κήρυξε μια νέα ζώνη αεράμυνας, η οποία περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία) ή Ντιαόγιου (όπως τα αποκαλεί η Κίνα).

Πριν από λίγο η Κίνα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη στη συγκεκριμένη ζώνη εναέριου ελέγχου, δυναμιτίζοντας το κλίμα, ενώ νωρίτερα πολεμικά αεροσκάφη της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας πραγματοποίησαν πτήσεις στην περιοχή.

Μάλιστα η κινεζική πολεμική αεροπορία έχει διαμηνύσει πως κάθε αεροσκάφος που πετάει στην περιοχή οφείλει να έχει υποβάλει σχέδιο πτήσης και να προσδιορίζει την ταυτότητά του, αλλιώς θα αναγκαστεί να λάβει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ξεκαθάρισε πως οι πολιτικές πτήσεις δεν έχουν επηρεαστεί από τη νέα ζώνη εναέριου ελέγχου, ενώ ζήτησε από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιριών, να συντονιστούν ενεργά μαζί με το Πεκίνο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων.

Νωρίτερα, ιαπωνικό αεροσκάφος εκτέλεσε καθιερωμένη πτήση επιτήρησης πάνω από τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Την κίνηση αυτή της Κίνας έχουν καταδικάσει και οι ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλαγής του status quo στην περιοχή. Την περασμένη Τρίτη, δύο αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στην αμφισβητούμενη ζώνη αεράμυνας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook