Τη διευκρίνηση ότι η διαδικτυακή ειδοποίηση επιστροφής φόρου για τους πιστοποιημένους χρήστες του Taxisnet αποτελεί έγκυρο παραστατικό για την επιστροφή των αναγραφόμενων ποσών κάνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη σχετική αναφορά της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με την αναφορά προς το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες «ενώ εισπράττουν ασμένως την καταβολή δόσεων από φορολογουμένους οι οποίοι προσκομίζουν από το διαδίκτυο εκτυπωμένο εκκαθαριστικό σημείωμα, αρνούνται να τους καταβάλουν την όποια επιστροφή φόρου και αντί της διαδικτυακής εκτύπωσης απαιτούν το πρωτότυπο εκκαθαριστικό».

Με την αναφορά, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τους λόγους που οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν την έκπτωση του 5% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου.

Όπως όμως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών, η έκπτωση 5% δεν ίσχυσε ποτέ για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος αλλά μόνο για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 για το οικονομικό έτος του 2011. Η έκπτωση, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος, είναι 1,5%.

newmoney.gr