Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων επισκέφθηκαν στις 29/11/2013 ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ελαιοκομίας της Κίνας (China Olive Council) κ Yang Zeshen και στελέχη της κινεζικής εταιρίας Liangshan Zhong Ze New-tech Development Co. Ltd. 

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή τους σε θέματα καλλιέργειας της ελιάς και ποιότητας του ελαιολάδου. 

Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου κ. Κ. Χαρτζουλάκης τους ενημέρωσε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, τα ερευνητικά προγράμματα και την παροχή υπηρεσιών συμβούλων ανάπτυξης της ελαιοκομίας. 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα εργαστήρια του Ινστιτούτου και συζήτησαν με τους ερευνητές θέματα σχετικά με τις ελληνικές ποικιλίες, τα συστήματα διαχείρισης, την φυτοπροστασία και την ποιότητα του ελαιολάδου. 

Ο κ Zeshen μετά την επίσκεψη δήλωσε ότι γνώριζε το επίπεδο έρευνας του Ινστιτούτου από τους Κινέζους επιστήμονες και θα προτείνει στο Συμβούλιο τη στενότερη συνεργασία με το Ινστιτούτο σε θέματα παροχής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στελεχών. 

Σημειώνεται ότι η Κίνα, αν και κάνει προσπάθειες για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας από το 1970, μετά από 40 χρόνια η έκταση που καλλιεργείται δεν ξεπερνά τα 250.000 στέμματα με πάρα πολύ μικρή παραγωγή (< 6000 τόνους) λόγω αντίξοων συνθηκών.