Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια συμφέρουσα λύση θέρμανσης οικιακής και βιομηχανικής κλίμακας που προσελκύει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.

Παρέχουν μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση απέναντι στα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης. Πρόκειται για μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υψηλής ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακής κλάσης A), όπου με την αξιοποίηση της θερμοδυναμικής, παρέχουν περισσότερη αποδιδόμενη θερμότητα από την καταναλισκόμενη.

Τι  είναι η αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας (Α/Θ) είναι μια συσκευή που έχει την ικανότητα να αντλεί θερμική ενέργεια από μία «δεξαμενή» και να τη μεταφέρει σε μία άλλη. Για παράδειγμα μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεξαμενή το εσωτερικό μιας κατοικίας και το εξωτερικό περιβάλλον ως άλλη. Χρησιμοποιώντας μια Αντλία Θερμότητας αντλούμε θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας και την απορρίπτουμε στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι η θερμοκρασία της κατοικίας να μεταβληθεί.

Με την ίδια λογική, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χρησιμοποιώντας Αντλία Θερμότητας αντλούμε θερμότητα από το περιβάλλον. Το ψυκτικό υγρό εκτονώνεται και παγώνει στο σύστημα κερδίζοντας θερμότητα από το ψυχρό, χειμωνιάτικο περιβάλλον. Το θερμικό όφελος που προκύπτει από την παραπάνω επεξεργασία, διοχετεύεται (με τη βοήθεια ενδοδαπέδιου συστήματος) στο εσωτερικό μιας κατοικίας. Αντίθετα, το καλοκαίρι η άντληση θερμότητας γίνεται από το εσωτερικό της κατοικίας και απορρίπτεται στο εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Όσο πιο καλά διαχωρισμένες (μονωμένες) είναι οι «δεξαμενές» τόσο πιο μικρές θα είναι οι διαρροές από τη μία δεξαμενή στην άλλη, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου λειτουργίας της αντλίας.

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι γνωστή από χρόνια και χρησιμοποιείται στη λειτουργία των ψυγείων και καταψυκτών, των κλιματιστικών αλλά και των συσκευών παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Πώς λειτουργεί

Ένας ανεμιστήρας ωθεί τον εξωτερικό αέρα στην αντλία θερμότητας όπου συναντά τον εξατμιστή. Αυτός είναι συνδεδεμένος σε ένα κλειστό σύστημα που περιέχει ένα ψυκτικό μέσο που μπορεί να μετατραπεί σε αέριο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ο εξωτερικός αέρας συναντάται με τον εξατμιστή το ψυκτικό μέσο μετατρέπεται σε αέριο.

\"\"

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα συμπιεστή, το αέριο φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία στην οποία μπορεί να μεταφερθεί στο συμπυκνωτή του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού.

Ταυτόχρονα, το ψυκτικό μέσο με τη βοήθεια του συμπυκνωτή επανέρχεται στην υγρή μορφή, έτοιμο να μετατραπεί σε αέριο για άλλη μια φορά και να συλλέξει νέα θερμότητα.

Το καλοκαίρι, το κύκλωμα ψύξης είναι ικανό να λειτουργήσει αντίστροφα ώστε να παρέχει ψύξη για όσο του ζητηθεί.


Πλεονεκτήματα

  • Οι αντλίες θερμότητας έχουν πολλές χρήσεις (θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό στο σπίτι ή ζεστό νερό για εμπορικές χρήσεις), εξοικονομούν κόστος που απαιτείται για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ έχουν χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  • Η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται σε 60-70% σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης και 40% με το φυσικό αέριο. 
  • Η αρχή λειτουργίας της Αντλίας Θερμότητας είναι η μεταφορά θερμότητας από κάποιο όριο χαμηλής θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο.
  • Η απαιτούμενη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη απορροφάται κατά 70% από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 30% λαμβάνεται με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας.

\"\"

Ελληνικές Αντλίες Θερμότητας «Inventive Energy»

Οι αντλίες θερμότητας Inventive Energy, με καινοτόμες ιδέες-εφαρμογές, διαφοροποιημένες από τα υπάρχοντα κλασικά συστήματα και προσαρμοσμένες στις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής, χρησιμοποιούν τον αέρα του περιβάλλοντος ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αντλούν θερμότητα και την αποδίδουν για χρήση ζεστού νερού ή θέρμανσης/κλιματισμού, με πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης και με θερμοκρασία νερού στην θέρμανση έως 68 °C.

\"\"

Για κάθε 1 kWh κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αποδίδουν έως 7,7 kWh θερμικής ενέργειας. Συγκρίνοντας την αντλία θερμότητας Inventive Energy, με τα υγρά καύσιμα, η μείωση της κατανάλωσης ανέρχεται από 50 έως 80%.

 

Οι αντλίες θερμότητας Inventive Energy είναι κατασκευασμένες με:

  • υλικά υψηλής ποιότητας, καινοτόμα συστήματα ρύθμισης υπερθέρμανσης και υπόψυξης,
  • εξειδικευμένα λογισμικά ελέγχου, ρύθμισης και προστασίας του συστήματος και διόρθωσης συνημιτόνου,
  • χρήση τεχνολογιών inverter,
  • εναλλάκτες θερμότητας ειδικών προδιαγραφών για κάθε εφαρμογή.

H εταιρεία Inventive Energy S.A. παρέχει:

  • εγγύηση καλής λειτουργίας έως 10 έτη
  • παρακαταθήκη ανταλλακτικών στο Ηράκλειο
  • εγγυημένο κόστος ανταλλακτικών μειωμένο κατά 50-80%.


Για εσάς που ζητάτε περισσότερα
, τις Αντλίες Θερμότητας Inventive Energy, μπορείτε να τα βρείτε στην εταιρεία ΥΔΡΟtherm ΧΙΩΤΑΚΗΣ στη Λεωφόρο Καζαντζάκη 40, Βαμβακόπουλο, Χανιά.

Τηλ. επικοινωνίας: 28210 99644 (ώρες καταστημάτων) και email: [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες  \"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook